| 11:21 | Arjan Olsthoorn

Mercedes-Benz met 1000 ton laadvermogen voor Viktor Baumann

Mercedes-Benz Trucks heeft een speciaal omgebouwde vrachtwagen voor zwaar transport (Schwer Last Transporter: SLT) aan de firma Viktor Baumann overhandigd. Het maximale aanhangwagengewicht van de nieuwe Arocs SLT 4463 AS 8×6 bedraagt 1.000 ton. Dat is inderdaad 1 miljoen kilo.

Voor het transport van zulke bijzonder grote lasten zal de truck in combinatie met meerdere gekoppelde vrachtwagens rijden. Daarbij kan het zogenaamde treintotaalgewicht, het gecombineerde gewicht van de voertuigen en de vracht, dus duidelijk boven de 1.000 ton liggen. Viktor Baumann GmbH is gespecialiseerd in dergelijke toepassingen. Het zwaartransportbedrijf gebruikt de speciale vrachtwagen in de toekomst onder andere voor het transport van transformatoren en warmtewisselaars.

Ombouw

De Arocs SLT 4463 AS 8×6 is de enige vrachtwagen met aandrijving op alle wielen uit de serie Arocs met een brede cabine. De achteraf gemonteerde BigSpace-cabine maakt het gebruik door twee personen tijdens langere ritten mogelijk. Deze ombouw is door de firma Paul Nutzfahrzeuge op zich genomen. Daarnaast waren de Mercedes-Benz Trucks contractpartners RKG TruckService, de Mercedes-Benz fabriek Wörth en de Mercedes-Benz ombouwfabriek Molsheim ook bij de realisatie van het voertuig betrokken.

Nu verkrijgbaar: Truckstar Classics #3

Ronald Ott (hoofd verkoop Mercedes-Benz Trucks & Fuso Duitsland): “Vandaag leveren we een voertuig af dat na enkele maanden ombouwtijd nieuwe maatstaven in het zware transport zet. Dankzij de uitstekende samenwerking van alle betrokken partners zijn we ervan overtuigd dat deze zware vrachtwagen over het hele traject zal overtuigen en de chauffeur een zeer comfortabele werkplek zal bieden.”

Bijzondere vrachtwagen voor zware taken

Bij de extreme zware inzet van de firma Baumann trekken twee, drie of meer aan elkaar gekoppelde vrachtwagens een platform met meerdere assen. Denk hierbij aan een dieplader of een ketelbrug. Een andere vrachtwagen duwt de gehele combinatie van achteren. De zwaartransporttrekker functioneeert met een aanhangwagengewicht tot 1.000 ton aan de aanhangwagenkoppeling als laatste trekker. Het is dus het verbindingselement met de aanhangwagen. Het transport van dergelijke ladingen is bijvoorbeeld nodig om zware, niet-deelbare goederen zoals warmtewisselaars of stroomtransformatoren naar hun bestemming te brengen.

Lees ook: Mercedes presenteert nieuwe eActros

Al af fabriek beschikte het voertuig over een versterkt chassis en de passende aandrijflijn. De achteraf gemonteerde voorloopas, ingebouwde koppelingen voor zware lasten en de verschuifinrichting voor de zware koppelschotel werden in de Mercedes-Benz vrachtwagenfabriek Molsheim gemonteerd. Om meer druk op de wielen te krijgen en zo de tractie te verhogen, werd een zogenaamde ballastlaadbak van de firma Greiner gemonteerd. Het team uit Vilshofen an der Donau voerde ook de uitgebreide ombouw naar de brede cabine uit.

Overdracht aan Viktor Baumann GmbH

Eind oktober 2023, een klein jaar na de productie van het oorspronkelijke voertuig, is de speciaal omgebouwde vrachtwagen teruggekeerd naar Wörth am Rhein. Op tijd voor de overdracht hebben specialisten van de TÜV het speciale voertuig goedgekeurd. Het voertuig is daarmee direct gebruiksklaar. Na de overdracht gaat het direct naar het hoofdkantoor van Viktor Baumann tussen Bonn en Keulen.

Met meer dan 130 jaar ervaring behoort de firma Baumann volgens eigen gegevens tot de toonaangevende zware-lastspecialisten in Duitsland. Op het hoofdkantoor van Baumann plant het team aanstaande transporten al met de sterke toevoeging aan het wagenpark. Aankomende trajecten worden tot op de centimeter nauwkeurig berekend, met bijzondere aandacht voor belangrijke punten zoals bruggen, scherpe bochten of hellingen. Zodra alle vereiste vergunningen zijn verkregen, zal de nieuwe, 625 pk sterke Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8×6 binnenkort voor het eerst ’s nachts in beweging komen in een transportcombinatie tot meer dan 1.000 ton.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie