| 23:03 | Bert Mateboer

Laatste PGR uit Scania-fabriek Zwolle

De laatste Scania van het vorige type (de cabinemodellen P, G en R) is uit de Scania-fabriek in Zwolle gerold. De wagen werd afgeleverd aan Bertus Stummel van het gelijknamige transportbedrijf Stummeltrans BV uit Meppel.

Het voertuig – een Scania P450 trekker met een Highline cabine – wordt ingezet voor de RMO (Rijdende Melk Ontvangst). In 1986 nam Stummel de eerste Scania in gebruik. Dat was destijds een 92M, toen al met de lage P-cabine.

Na vier jaar wordt hij weer ingeruild

De nieuwe truck zal het flink voor de kiezen krijgen in de RMO. Bertus Stummel: ,,Wij rijden jaarlijks zo’n 250.000 km met een truck. Met een vijfkoppige ploeg kunnen wij de truck dan 24 uur per dag en zeven dagen per week in de vaart houden. Dat stelt hoge eisen aan de truck en de trailer. Na vier jaar en 1 miljoen op de teller wordt hij dan weer ingeruild.”
De P-cabine is in zijn ogen de optimale truck voor een dergelijke toepassing: “Wij komen met deze truck bij nacht en ontij op krappe boerenerven en donkere provinciale wegen. Dan is het absoluut noodzakelijk om mijn chauffeurs met een cabine op pad te sturen die de strengste veiligheidseisen bezit en het beste overzicht biedt bij een optimale wendbaarheid. We rijden ook vaak met hoge tonnages en dan biedt 450 pk motor voldoende reserves.”
De 9 tons luchtgeveerde vooras biedt veel comfort en de aslastindicatie van de gehele combinatie voorkomt overbelading. Een extra zij- en achterraam aan de rechterzijde biedt nog meer veiligheid.


Fotobijschrift:
Bertus Stummel (R) van het gelijknamige transportbedrijf krijgt de sleutel van de nieuwe Scania P450 uitgereikt door Rudolf Valkema van Scania Joure.

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie