Scania testtruck Malaga in Sodertalje
| 14:00 | Jasper Egberts

Het verhaal van Malaga

Voor Scania met de nieuwe serie naar buiten kwam, zijn er heel veel testkilometers afgelegd waarbij de techniek zwaar op proef is gesteld. Eén van de testtrucks kreeg de codenaam ‘Malaga’.

Malaga is één van ruim 140 testtrucks van Scania. Deze testtrucks, door jullie op veel plekken in heel Europa gespot, reden vele tienduizenden kilometers onder uiteenlopende omstandigheden.

Wij zagen Malaga voor het eerst in Södertälje tijdens de presentatie van de nieuwe generatie Scania’s, afgelopen augustus. Hier was de truck het symbool voor de langdurige en intensieve testperiode.

IJzige koude

Malaga werd in september 2014 afgeleverd bij het technisch centrum van Scania voor de eerste ronde tests. Ruim twee maanden later, in november, werd Malaga naar Arvidsjur in Noord-Zweden overgebracht. Hier werd de truck door twee ploegen vijf dagen per week getest. Dit gebeurde onder de lage temperaturen met uitschieters tot min 40 graden Celsius.

Tijdens de proeven draaide iedere bestuurder een dienst van acht uur. Het grootste gedeelte hiervan werd er gereden, maar iedere chauffeur moest ook zijn of haar bevindingen noteren.

Nat het zuiden

Sinds april 2015 werd Malaga getest door drie ploegen; nu moest ze dus nog harder aan de bak. Begin augustus keerde de testtruck terug naar de basis in Södertälje. Hier werd ze voorbereid op een nieuw avontuur. De volgende bestemming was Motril in Zuid-Spanje. Toen Malaga Zweden verliet, had heeft ze 163.000 kilometer op de teller staan.

Het dashboard van Malaga met twee grote rode knoppen. ‘Broms’ (links) is voor noodstop en ‘Motor’ (rechts) voor het direct uitschakelen van de motor inclusief noodstop.

De rode knop links (Broms) is voor noodstop en ‘Motor’ (rechts) voor het direct uitschakelen van de motor, inclusief noodstop.

Warmere sferen

Eind augustus arriveerde de Scania in Motril en begon een nieuwe periode van testen. In Spanje werd in ruim een maand 8.500 kilometer op de klok gezet. De ritten gingen vooral door de bergen bij temperaturen tot zo’n plus 40 graden Celsius.

In oktober 2015 kwam Malaga weer terug in het Zweedse Södertälje en werd ze aan de laatste tests onderworpen waarbij Scania nog eens goed keek naar de remmen, geluidsproductie en -isolatie, rijgedrag et cetera.

Malaga heeft gedurende haar testperiode van ruim een jaar 175.000 kilometer afgelegd en heeft zo een mooie bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie Scania.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie