| 16:31 | René Grünfeld

Schoonheid op de weg

De nieuwe Iveco Trakker van ABC Mortel uit Tiel rijdt niet ongemerkt voorbij. Daar zorgt de afbeelding van een schone dame op de 15 kuubs trommel wel voor.

Niet dat de 10×4 met zijn aluminium wielen en LED-bar op het dak een doorsnee truck is. Met zijn 450 pk sterke motor, centrale liftas en aangedreven tandemstel is het al een indrukwekkende auto.

abcmortel002

De gestuurde tientons liftas is het werk van S.T. System Truck in Roverbella (Italië). Het bedrijf monteerde deze as op 182 centimeter voor de eerste aangedreven as, waardoor de Trakker nu een toegelaten maximum gewicht heeft van 49 ton. Omdat de truck zelf nog geen 17 ton op de schaal zet, kan ABC Mortel de grote inhoud van de mixer optimaal benutten. De Trakker heeft een Imer-opbouw en is door ABC Mortel in eigen huis afgewerkt.

Zonder EGR

De Cursor 13-motor geeft bij 1.000 tpm al een koppel af van 2.200 Nm. De krachten worden verwerkt via een  automatische 16-traps AS-Tronic versnellingsbak met speciale offroad-modus. Zoals gebruikelijk bij zware Iveco’s is er geen EGR aan boord: Hi-eSCR uitlaatgasnabehandeling haalt Euro 6 met alleen AdBlue.

abcmortel004

Zonder EGR vervuilt de motorolie minder en kunnen de onderhoudsintervallen langer zijn. Ook is het verbruik lager, verloopt de verbranding schoner en wordt het veel minder warm onder de cabine, zo stelt de fabrikant. De nieuwe Trakker is geleverd door Iveco Schouten en het is de eerste uit een serie voor ABC Mortel.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie