| 18:01 | René Grünfeld

Inval bij Daas Groep in Wintelre

De politie heeft dinsdagmiddag een inval gedaan bij Daas Groep in Wintelre. Het zou om verdenking van mestfraude gaan.

De inval in een woning en een bedrijfspand met stallen en een loods in Wintelre vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket en is uitgevoerd door het Milieuteam van de politie in Oost-Brabant, de NVWA en de Douane. Daarnaast is onderzoek gedaan in bedrijfspanden in Sint Oedenrode en Barneveld.

Beslaglegging trucks

Volgens de politie is een man  van 42 uit Wintelre opgepakt. Bovendien is administratie in beslag genomen, evenals onroerend goed, twee vrachtwagens met aanhangers en vier opleggers. Aan de actie werkten rond de veertig mensen mee.

Strenge regels

Nederland kent zeer strenge voorschriften rond het vervoer van dierlijke meststoffen: alleen een officieel geregistreerd intermediair mag deze verzorgen. De man uit Wintelre is zo’n intermediair, laat de Eindhovense politie weten. Hij zou met zijn bedrijf gefraudeerd hebben met de administratie van de ladingen en transporten. Als gevolg daarvan is niet langer duidelijk hoeveel mest er per transport is vervoerd. Zo kan er meer mest aangevoerd zijn dan toegestaan.

Economisch delict

Op papier zouden boeren officieel van hun mestoverschot verlost zijn, maar het is onduidelijk wat er precies mee gebeurd is. Dat kan schadelijk zijn voor het milieu – denk aan grondwatervervuiling door overbemesting – maar is tevens een economisch delict. Op beide overtredingen staan strenge straffen.

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie