| 13:23 | Bert Mateboer

Computer zorgt voor coöperatieve rijstijl

Auto’s en trucks die met elkaar en met de omgeving communiceren en zo hun rijstijl afstemmen. Dat is het doel van IMAGinE, een project waar onder andere MAN nauw bij betrokken is.

Voorbeelden zijn het oprijden en verlaten van snelwegen bij knooppunten, afstand houden tot voorliggers en inhaalmanoeuvres door vrachtauto’s. Bij het inhalen is het van belang dat de computer van het achterste voertuig overlegt met die van zijn voorligger om samen een geschikte plek te vinden voor de manoeuvre. Nog een voorbeeld: bij knooppunten stemmen voertuigen die de snelweg verlaten hun actie af met voertuigen die daar blijven rijden. Zo kan dit proces voor alle weggebruikers zo efficiënt en veilig mogelijk verlopen. Hetzelfde geldt voor verkeer dat de snelweg oprijdt.

Geregisseerd samenspel

Het doel van IMAGinE is het vergroten van de veiligheid van alle weggebruikers. Over enkele jaren moeten alle voertuigen voortdurend met elkaar in contact staan en onderling communiceren. Het verkeer wordt dan een samenspel dat door elektronica efficiënt en veilig wordt geregisseerd.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie