| 13:55 | Arjan Olsthoorn

Inklimmersprobleem Zevenbergschen Hoek lijkt opgelost

Het probleem van de inklimmers in Zevenbergschen Hoek speelt niet meer. Dat is de indruk van zowel de gemeente Moerdijk als van de politie West-Brabant/Zeeland. Er worden in verhouding tot een jaar geleden nog maar weinig inklimmers langs de A16 in Zevenbergschen Hoek gesignaleerd.

​Dat meldt BN/De Stem. Een woordvoerder van de gemeente Moerdijk: ,,Het is nog steeds erg rustig op dit moment. De laatste maanden heeft de vreemdelingenpolitie alleen twee Albanezen op het station van Lage Zwaluwe gecontroleerd, maar die mogen daar gewoon zijn. Wij controleren nog wel heel frequent.” Een politiewoordvoerder bevestigt dit beeld. ,,Het inklimmersprobleem is geen issue meer in ons gebied. Dit hele jaar waren het er hooguit drie.”

Bij de vraag naar de oorzaak van de afname, verwijst de gemeente Moerdijk naar het ontmoedigingsbeleid dat is toegepast het afgelopen anderhalf jaar. ,,Deze is te danken aan de continue controles en de goede samenwerking tussen gemeente, de afdeling Vreemdelingenpolitie/Identificatie en Mensenhandel (AVIM), de landelijke politie-eenheid en Koninklijke Marechaussee.”

Snoeien van bosjes

Eén praktische maatregel in het bijzonder heeft bijgedragen aan de oplossing van het probleem: het snoeien van de bosjes. Ook de afspraken met de pachter van het land, waar de Albanese vluchtelingen zich bij voorkeur schuil hielden, hebben daaraan bijgedragen. ,,Er is afgesproken dit jaar geen mais op het perceel staat.” Verleden jaar is de mais meteen na de oogst gehakseld, zodat de vluchtelingen zich er nadien niet meer konden verbergen. Tot die tijd bivakkeerden ze in de open lucht of onder een tentzeil. Wachtend op een geschikt moment om ongezien met een vrachtwagen Groot-Brittannië te bereiken.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie