Haegens
| 07:10 | Arjan Olsthoorn

Haegens hijst het allemaal met trio nieuwe Volvo-trucks

Steeds verder én hoger. Dat is onderdeel van het motto van Haegens | horizontaal en verticaal transport uit Elsendorp. Een nieuwe Volvo FH16-trekker, Volvo FH-trekker en een Volvo FM-bakwagen met rijplatenkraan helpen om deze ambitie verder waar te maken.

Een bedrijfshal van 66 bij 17 meter verplaatsen? Haegens draait er zijn hand niet voor om. “Ons motto is: ‘Haegens denkt graag mee, verder én hoger’”, zegt directeur Stijn Haegens. “We zijn gespecialiseerd in horizontaal en verticaal transport. Op het gebied van kraanverhuur hebben we zowel telescoopkranen als torenkranen ter beschikking. Daarnaast behoren speciale transporten en industriële verhuizingen tot ons dienstenpakket. En wanneer er verreikers, heftrucks, rijplaten of andere hulpmaterialen aan te pas moeten komen, regelen we dit ook.”

Familiebedrijf

Haegens is een familiebedrijf pur sang. “Mijn ouders zijn in 1982 met het bedrijf begonnen”, zegt Haegens. “Bijna negentien jaar geleden heb ik het bedrijf samen met mijn vrouw overgenomen en nu hebben we 50 medewerkers. Naast de hoofdvestiging in Elsendorp, hebben we een nevenvestiging in Roermond en locaties in Someren en Uden.”

Volvo FH16 550 6×4

De vloot van Haegens bestaat uit dertig kranen en vijftien trucks. Recent heeft het bedrijf drie nieuwe Volvo-trucks in gebruik genomen, waaronder een Volvo FH16 550 6×4-trekker. “Deze truck zetten we voornamelijk in ter assistentie van onze Liebherr LTM 1450-8.1, 450 tons mobiele telescoopkraan, waarmee we zware hijswerkzaamheden doen. Denk aan een chalet dat over een woning moet worden gehesen of het plaatsen van zware ketels. De Volvo FH16 met een 6-assige Nooteboom-ballasttrailer vervoert het contragewicht, de stempelschotten en de hijsmaterialen die bij deze kraan benodigd zijn. Eerder zetten we hiervoor een 4-asser in, maar nu hebben we gekozen voor een 3-asser. Hiermee komen we qua aslasten perfect uit en een 3-asser is wendbaarder.”

Haegens FH16

Volvo FH 500 6×2

De Volvo FH 500 6×2-trekker met voorloopas is gekocht met het oog op de toekomst. De truck is uitgerust met een verlaagd chassis en een Vlastuin-schotel. Het chassis is door BAS Aflevercentrum aangepast aan de wensen van Haegens. In de werkplaats zijn op een af fabriek medium chassis X-Low luchtbalgen gemonteerd. “We waren op zoek naar een truck met een zo laag mogelijke schotelhoogte. We overwegen namelijk om een semi-dieplader met huif aan te schaffen voor het transport van hoge objecten, zoals machines voor industriële toepassingen. Zo’n type dieplader hebben we nu nog niet. Maar we hebben alvast een truck die we daarvoor kunnen inzetten. Tot die tijd wordt de truck gebruikt voor andere speciale transporten.”

Haegens Volvo FH

Rijplaten leggen met Volvo FM

Tot slot heeft Haegens een nieuwe Volvo FM 500 10×4 TAG XL met veertien tonmeter Palfinger Epsilon autolaadkraan aan de vloot toegevoegd. “Deze truck zetten we in voor het transport, uitleggen en opladen van rijplaten. Bij deze truck was laadvermogen voor ons de belangrijkste prioriteit. Onze eis was een netto laadvermogen van ten minste 30 ton zodat we er dertig rijplaten op kunnen laden. BAS Truck Center heeft daarop een TAG XL-asconfiguratie geadviseerd. Daardoor heeft de truck af fabriek een GVW van 49 ton en een netto laadvermogen van ruim 30 ton. Voordeel van deze asconfiguratie is dat Volvo Trucks deze af fabriek kan leveren, zodat er geen aanpassingen aan het chassis hoeven te worden gedaan.” De truck is ook voorzien van naloopas voor optimale wendbaarheid en Drimote, een afstandsbedieningssysteem waarmee de truck op afstand kan worden bestuurd. “Daarmee kan de chauffeur de truck besturen terwijl hij op de kraan zit.”

Haegens Volvo FM

Mening chauffeurs weegt mee

Bij de configuratie van de trucks woog de mening van chauffeurs sterk mee. “Onze medewerkers staan op de eerste plek. Wij vinden het belangrijk dat zij het juiste materiaal hebben. Onze filosofie: als medewerkers mogen meedenken hoe ze een truck precies uitgevoerd willen hebben, dan krijg je altijd de perfecte combinatie in de praktijk. Met de Volvo FM rijden we bijvoorbeeld van klus naar klus en stappen chauffeurs dagelijks vaak in en uit. Chauffeurs noemen daarom de lage instap als een van de grote pluspunten van de Volvo FM. Persoonlijk vind ik dat de Volvo FM met de nieuwe cabine een grote stap voorwaarts heeft gezet qua uitstraling.”

‘Goede ervaringen’

Haegens heeft nu tien Volvo-trucks in de vloot. “We rijden al zo’n twintig jaar met Volvo-trucks. Het zijn comfortabele trucks waar alles op en aan zit qua veiligheid. Op de nieuwe trucks is dat met de dodehoekcamera weer verder verbeterd. Ook met BAS Truck Center hebben we al jarenlang goede ervaringen. Meedenken is een heel sterk punt van BAS Truck Center. De technische mensen zijn heel goed in staat om op basis van onze wensen het juiste advies te geven en een truck samen te stellen die precies aan de eisen van de chauffeurs voldoet. Een goed voorbeeld daarvan was het advies om bij de Volvo FM te kiezen voor een TAG XL-asconfiguratie. Daarmee kregen we een truck met het laadvermogen dat we wilden. Ander voordeel is dat BAS Truck Center dichtbij is gevestigd en goede service biedt. Ze verzorgen ook trainingen voor onze chauffeurs, waar onze mensen zeer enthousiast over zijn. Voor ons een belangrijke indicator, want als bedrijf zijn we niks zonder onze mensen.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie