Franse ecotax start 1 oktober
| 12:20 | Truckstar Redactie

Franse ecotax start 1 oktober

De Franse ecotax voor vrachtwagens start op 1 oktober 2013.

De ecotax is een milieuheffing voor vrachtwagens in Frankrijk – in het Frans Ecotaxe genaamd. De heffing had al in de eerste helft van dit jaar moeten ingaan, maar het bedrijf dat de tolheffing faciliteert, Écomouve, was er nog niet klaar voor. 

De heffing is vergelijkbaar met de Duitse maut aangezien deze uitsluitend voor vrachtwagens geldt, en per kilometer betaald moet worden. Iedere truck zal daarvoor een kastje, of on-board-unit (obu) moeten hebben. Het kilometerbedrag zal rond de twaalf eurocent komen te liggen.

Dit bedrag kan echter hoger of lager uitvallen. Het is afhankelijk van het aantal assen van de truck, maximaal totaalgewicht en de Euro-emissieklasse.

Waar wel, waar niet?

Waar de tol precies geldt, is een ingewikkeld verhaal. In totaal gaat het om 15.000 kilometer van het Franse wegennet, inclusief enkele autoroutes, route nationals en zo’n 5.000 kilometer aan departementale wegen.

Het gaat dan met name om wegen die veel verkeer van en naar autoroutes te verwerken hebben of wegen die leiden naar buitenlandse tolwegen. Al deze wegen zijn verdeeld in tolsecties van maximaal vijf kilometer lengte.

Uitzonderingen

Uitzonderingen zijn: de autoroutes waar al tol betaald moet worden en sommige wegen met weinig verkeer die tevens geen onderdeel zijn van het zogeheten Trans-Europese netwerk.

Gereduceerde tarieven voor enkele regio’s

In de landelijke regio’s Acquitaine en Midi Pyrénées zal een gereduceerd tarief gelden dat 25 procent onder het gewone tarief valt. Dit zijn namelijk regio’s waar op z’n minst één departement de status heeft ‘afgelegen’ te zijn.

In regio’s waar geen tol-autoroute is, wordt het tarief met veertig procent verlaagd. Dit is het geval in de regio Bretagne.

De Fransen willen met de opbrengsten infrastructuur-projecten (mede) bekostigen. Daarnaast moet de ecotax een aansporing zijn voor bedrijven om serieuzer na te gaan denken over alternatieve manieren van transport.

Transport duurder, administratieve last omhoog

In werkelijkheid zal de ecotax vooral het transport duurder maken, en daarmee uiteindelijk alle producten duurder maken, en zal het de administratieve last voor transportbedrijven in heel Europa verhogen.

Meer informatie staat op de website van Écomouve.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie