Dikke DAF’s voor Noorwegen
| 14:54 | Truckstar Redactie

Dikke DAF’s voor Noorwegen

Speciale 6×2 510 pk ‘Nordic Edition’ uitvoering

Dat de Noorse truckmarkt vooral beheerst wordt door de Zweedse merken is geen geheim. Toch timmert bijvoorbeeld ook DAF flink aan de weg in het meest westelijke land van Scandinavië.

DAF Norge AS komt daarom met een speciale ‘Nordic Edition’ van de DAF XF105. Als basis gebruikt de importeur een 6×2 DAF XF105 Super Space Cab met 510 pk ATe in Noorse uitvoering. Van zichzelf al een rijk uitgeruste truck,  maar voor veeleisende Noorse klanten doet de importeur er nog een schepje bovenop.  Zo is de truck uitgerust met een custom-made Deense opbouw met extra grote brandstoftanks, een opbergkist en een op maat gemaakte traanplaatvlonder op het chassis. Om weerstand te bieden tegen de strenge Noorse winters is de cabine voorzien van extra isolatie. De Nordic Edition wordt standaard geleverd in maagdelijk wit maar accountmanager Ronnie Westpold van DAF Norge AS Oslo meldt dat de truck naar wens ook in iedere andere kleur leverbaar is.

iPad
Het Nordic Edition pakket omvat verder een leren jack voor de chauffeur, en een iPad met een speciaal ontworpen cover. Zowel de jas als de cover zijn voorzien van het speciale viking-logo dat ook is terug te vinden op de cabine van de DAF.

32 trucks
Westpold is tevens de bedenker van de Nordic Edition en vooralsnog lijkt zijn idee een schot in de roos: “De eerste truck hebben we deze week afgeleverd, maar inmiddels hebben we al twaalf van deze trucks weten te verkopen. Dat heeft ons doen besluiten om er op voorhand nog eens 20 te bestellen.”

Naast uit het thuisland van Westpold bestaat er ook interesse vanuit de overige Scandinavische landen: “Afgelopen week waren we in Eindhoven voor een uitgebreide introductie van de nieuwe XF aan Scandinavische importeurs en dealers. Toen hebben we dit project getoond aan de Zweden en de Finnen. De Zweden waren zelfs zo enthousiast dat ze bij wijze van proef vast twee Nordic Editions bestelden.”

Focus
Waarom nu nog een speciale editie van de 105, terwijl de ‘nieuwe XF’ vanaf het voorjaar leverbaar is? Westpold: “Dat heeft twee oorzaken: ten eerste rijden we hier in Noorwegen vooral met 6×2 sleepas-trucks. De nieuwe XF is in die opstelling pas leverbaar in september 2013, dus we hebben nog bijna een jaar te gaan. Daarnaast geldt dat er in Noorwegen geen belastingvoordeel is voor het aanschaffen van Euro 6 trucks. De investering voor een Euro 6 truck ligt daarom een aanzienlijke 14.000 euro hoger. Onze focus, en die van onze klanten blijft daarom naar alle waarschijnlijkheid zo lang mogelijk op de Euro 5 XF105.”

Dikke DAF’s voor Noorwegen
Foto 1: Stoere viking siert de cabine van de DAF Nordic Edition

Dikke DAF’s voor Noorwegen
Foto 2: Het Deense bedrijf Stiholt zorgt voor de opbouw van de Nordic Edition

Dikke DAF’s voor Noorwegen
Foto 3 Bij het Nordic Edition pakket horen ook een gratis iPad en een leren jack

2 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie