Rijden met DAF's nieuwe CF en LF
| 13:43 | Korneel Luth

DAF blijft koploper in Nederland

DAF blijft met 30,3 procent marktaandeel in ons land nog altijd de beste papieren hebben.

DAF is al jaren het best verkopende truckmerk in de eigen thuismarkt Nederland. De verkoopcijfers voor nieuwe trucks over de periode 1 januari t/m 10 mei 2015, laten dit opnieuw zien.

DAF stabiel op dertig procent

Het marktaandeel van DAF ligt stabiel op dertig procent, en steekt daarmee met kop en schouders boven de concurrentie uit, zo blijkt uit cijfers van RDC inMotiv.

Op de tweede, derde en vierde plaats volgen: Volvo – 19,5 procent, Scania – 18,5 procent en Mercedes-Benz – 16,7 procent.

Daaronder bevinden zich: MAN – 7,2 procent, Iveco – 4,1 procent en Renault – 3,3 procent.

Word chauffeur
De nieuwe XF loopt goed. In de periode 1 januari t/m 10 mei 2015 werden er 1.063 op kenteken gezet. De XF was daarmee in die periode de best verkopende zware truck van Nederland, gevolgd door de Volvo FH – 759 stuks, Mercedes-Benz Actros – 725 stuks, Scania R-serie 698 stuks, DAF CF – 462 stuks, MAN TGX – 235 stuks, en de Volvo FM met 203 stuks. 

Verhoudingen niet veel verschoven

Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is er weinig veranderd in de verhoudingen, hoewel Volvo van 22 procent is teruggevallen naar 19,5 procent dit jaar. Mercedes-Benz leverde een procent in terwijl MAN juist 1,7 procent groeide.

Iveco wist het marktaandeel met 0,4 procent te laten stijgen en Renault met 1,2 procent. DAF en Scania bleven nagenoeg gelijk.

Verdubbeling in absolute aantallen

Wezenlijk anders waren de absolute aantallen. In de eerste maanden van 2014 was de markt verstoord door de invoering van Euro 6-trucks. In de maanden daarvoor was er een heuse run op de laatste Euro 5-trucks en stortte de vraag naar nieuwe trucks begin 2014 helemaal in. In totaal werden er slechts 2.800 nieuwe trucks verkocht.

In de eerste maanden van dit jaar werden er bijna 5.400 nieuwe trucks verkocht. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, waarmee gezegd kan worden dat de marktverstoring nu achter de rug is.

 

Klik hier voor alle DAF-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie