Code 95-vrijstelling verdwijnt - Update
| 12:15 | Korneel Luth

Code 95-vrijstelling verdwijnt – Update

In de loop van 2015 en 2016 verdwijnt de Code 95-vrijstelling voor oudere chauffeurs.

Inmiddels is meer informatie bekend over het afschaffen van de Code 95-vrijstelling voor oudere chauffeurs, geboren voor 1 juli 1955.

In de loop van 2015 vervalt die vrijstelling, zo meldde TLN op 12 november. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu schrapt de vrijstelling omdat die in strijd zou zijn met een Europese richtlijn, (2003/59). TLN is nu met meer gedetailleerde informatie gekomen:

Chauffeurs met rijbewijs C hebben tot 1 september 2016 vrijstelling. 

Chauffeurs met rijbewijs D hebben tot 1 september 2015 vrijstelling. 

Rijbewijs verlengen of vernieuwen voor wijziging

Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 kunnen tot het schrappen van de vrijstelling gebruik maken van de vrijstelling en de code 95 bij laten schrijven door het rijbewijs te verlengen of te vernieuwen.

Bij het verlengen van het rijbewijs wordt de geldigheid van het rijbewijs met vijf jaar verlengd, een chauffeur moet hiervoor wel een medische keuring ondergaan.

Bij het vernieuwen van het rijbewijs blijft de geldigheidsduur van het rijbewijs gelijk, alleen de Code 95 wordt bijgeschreven. Er is geen medische keuring nodig. De Code 95 is bij een vernieuwing geldig tot de datum waarop het C/D rijbewijs geldig is.   

Met de invoering van de Code 95, de verplichte nascholing voor chauffeurs, werd niet alleen het Nederlandse chauffeursdiploma vervangen; chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 kregen tevens vrijstelling van de nascholingsplicht.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie