Rijbewijs verlengen? Let op!
| 14:30 | Robert Servaas

Chaos bij het CBR, wat kun je zelf doen?

De verhalen over de wantoestanden bij het CBR met enorme achterstanden tot gevolg kennen we inmiddels. Maar je kunt ook zelf heel veel doen om de aanvraag voor een nieuw rijbewijs te bespoedigen. Onderstaande tips kregen we van een oud-chauffeur die inmiddels werkzaam is bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische keuringen. Doe er je voordeel mee!

Voor de verlenging van het C-rijbewijs dien je eens per vijf jaar gekeurd te worden. Daarvoor krijg je een herinneringsbrief van het CBR. Maar check ook zelf de geldigheid van je rijbewijs. Als het binnen een half jaar verloopt, moet je in actie komen.

Ben je toe aan het aanvragen van een nieuw rijbewijs, neem dan de volgende tips ter harte:

 • Doe alles online! Bij het CBR worden namelijk alle papieren documenten gescand en daarmee hebben ze een achterstand van zo’n vier weken. Als je alles online doet, heb je dus een voorsprong. Hiervoor heb je een DIGID nodig met SMS code beveiliging. Als je dit niet hebt, vraag het aan. Het duurt misschien een week (ook daar zijn ze niet snel) maar je bespaart vier weken. Met je DIGID kun je inloggen in “mijn CBR” (www.mijncbr.nl). Nu krijg je een vragenlijst voor je neus die je in moet vullen en opslaan in “mijn CBR”. Na enkele dagen komt er in jou omgeving een leeg keuringsverslag te staan. Onderaan dit verslag op de eerste bladzijde staat een ZD code. Dit is het digitale nummer dat de keuringsarts nodig heeft om jou keuring online in te kunnen voeren bij het CBR. Dan heb je na ongeveer 1 à 2 weken de uitslag van het CBR.
 • LET OP: niet iedere keuringsarts kan werken met de ZD code, vraag hier naar voordat je een afspraak maakt!
 • Begin zo snel mogelijk, dat mag ook een een jaar van te voren zijn.
 • Als je de goedkeuring hebt van het CBR is deze nog een jaar geldig. Als je dus alles heel snel hebt gedaan, kun je wachten met omwisselen tot enkele weken voordat je rijbewijs verloopt.
 • Heb je gedoe met het CBR bel dan in de ochtend om 8.00 dan is de kans op lang wachten niet zo groot.
 • Heb je alles toch op papier gedaan? Maak kopieën voordat je het opstuurt! Het komt helaas heel vaak voor dat het CBR “niets heeft ontvangen”. Met jou kopieën ben je ze een slag voor! Niet aangetekend, gewoon kopieën maken!
8 Reacties
 1. Waarom heeft het CBR geen concurrentie ?
  Dan deden ze waarschijnlijk beter hun best omdat ze bang waren klanten te verliezen.
  Nu kunnen ze fijn hun eigen gang gaan omdat ze de enige zijn en de mensen van hun afhankelijk met het rijbewijs.
  Dat slaat toch nergens op.

 2. Mijn rijbewijs verloopt over 2 weken, begin januari begonnen met digitale aanvraag gezondheidsverklaring. Dat is dus half jaar van te voren. Na bericht van cbr binnen 2 weken naar bedrijfarts, en omdat ik een medische achtergrond heb weer na 2 weken naar neuroloog die mag keuren voor CBR.
  Dan begint het wachten, na 10 weken geduld op, gebeld maar kon er niet tussen komen. Contactformulier in gevuld, gewone email kan niet, en werd na wel paar dagen terug gebeld. Maar omdat de periode nog maar 10 weken was en nog geen 12, wat de nieuwe streeftijd was, moest ik nog heel even geduld hebben.
  Na 3 weken weer gebeld, toen kwam ik er wel tussen, en de medewerkster schrok dat het zolang duurde en verzekerde dat ik binnen 2 werkdagen iets zou vernemen.
  Na ruim een week maar weer gebeld, eerst kwam ik er weer niet doorheen, dan wordt je nu 5 keer herhaling van het bandje vriendelijk medegedeeld dat de verbinding wordt verbroken, later toch contact met een mede werker. Ik dacht ff hardop tegen hem, zei dat als wij ons werk niet klaar hebben we nog niet naar huis kunnen, maar dat had ik niet mogen zeggen en ik sloeg de plank verkeerd zei hij. Maar hij ging het uit zoeken en zette mij wel 20 minuten in de wacht. Hij had mijn dossier bij medisch specialist neer gelegd, dan zou het wel goed komen. Inmiddels maar weer contactformulier ingevuld maar ik krijg zelfs geen antwoord meer.
  Binnenkort diamantenridder van de weg, maar ik vrees dan ff geen rijbewijs te hebben…….
  Nederland en CBR op zn smalst……………

 3. Grote chaos en het duurt steeds langer 5 weken duurt het nu voor ze ZD code kunnen versturen ;(
  Hun hobby is tegenwoordig chauffeurtje pesten heel gauw de bezem er door !!!

 4. Op 22/2 begonnen met de digitale aanvraag maar tot heden nog geen ZD code en een leeg keuringsverslag ontvangen.
  Navraag gedaan en als antwoord kreeg ik dat het per 15/3 gemiddeld 5 weken kan duren.
  Dus advies begin een jaar van tevoren want lijkt alleen maar erger te worden .
  CBR heeft waarschijnlijk als hobby chauffeurtje pesten 😉

 5. 4-12-2018 gezondheidsverklaring ingediend
  21-12-2018 keuring bij Meditel in Nieuwegein
  22-12-2018 alles opgestuurd naar het CBR
  CBR zegt dat ze dit pas op 16-01-2019 hebben ontvangen

  Volgens mijn CBR gevolgd
  Datum start onderzoek rijgeschiktheid nog niets aan gedaan
  Dus ook geen resultaat en datum besluit door het CBR

  Mijn rijbewijs verloopt op 16-3-2019, morgen maar weer een keer bellen

  Qua tijd en kosten is het rijbewijs extra duur geworden en geen rijbewijs, dus werkeloos.

 6. O,o,o, nu is het CBR vergeten om na mijn keuring voor mijn C rijbewijs code 01.06 (bril) in hun systeem te zetten.
  Met als gevolg dat de code nu niet op mijn rijbewijs staat.
  Bij het CBR hebben ze dat ontdekt en mij gebelt of ik even een nieuw rijbewijs wilde aanvragen (begin januari) ik zou alles vergoed krijgen en een schriftelijke bevestiging krijgen.
  Ik vroeg of ze dat zelf niet even konden regelen maar nee, onmogelijk natuurlijk??
  14 febr. de bevestiging gekregen, binnen vier weken aanvragen en alleen de kosten van het rijbewijs worden vergoed, niet de reiskosten, uren en pasfoto.
  Ik moet eerde van mijn werk en moet er zo’n 60km voor rijden.
  Ik moet dan ook zelf nog een verzoek indienen om mijn geld terug te krijgen.
  Laten ze het zelf even oplossen met de gemeente.
  Schandalig.

 7. Helemaal mee eens. Zelf direct begonnen zodra ik herinnering kreeg van de gemeente. Dit was half november, begin december gekeurd, eind december bericht dat het ontvangen is. Vervolg controle nodig, dit is begin januari gebeurd. De papieren direct opgestuurd, eind januari door cbr ontvangen met mededeling binnen 8 weken een beslissing. En inderdaad gisteren een brief van cbr dat ik mm rijbewijs mag aanvragen!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie