*

| 10:23 | Robert Servaas

Mercedes-Benz Actros voor varkenshandel Voorsterland

Onlangs nam Jos ter Riele van varkenshandel Voorsterland de sleutels in ontvangst van een Mercedes-Benz Actros 1945 MLS met oplegger. Zowel de truck als de oplegger zijn geleverd door Wensink Apeldoorn en zijn van alle gemakken voorzien. Comfort voor mens én dier. Voor Jos is het werkplezier van zijn drie zonen en twee chauffeurs heel belangrijk. En dus mochten zij hun wensen en eisen aangeven. Dat resulteerde onder meer in leren stoelen, alcoa velgen, zijskirts, een door een tranenplaat afgedekt chassis, xenon verlichting en een dakbeugel met lampen. De keuze voor Mercedes-Benz was overigens snel gemaakt. “We hebben al een Mercedes-Benz en die bevalt goed. Qua kwaliteit én uitstraling.”

De trailer achter de Actros is een gesloten oplegger met drie verdiepingen die plek biedt aan zo’n 200 varkens. Berdex uit Wanroij zorgde voor de opbouw. Jairno Veulings: “De oplegger is een XVB-iso: een cross ventilated body, voorzien van geïsoleerde zijwanden. Dat betekent dat het een compleet gesloten oplegger is die per vak overdwars wordt geventileerd. Er komt dus nagenoeg geen daglicht binnen. Dat betekent meer comfort voor de varkens, die rustiger zijn in het donker.”
Per laag is de oplegger voorzien van een nozzle, een sproeiknop die desinfectiemiddel door de ruimte vernevelt en zo na ieder transport zorgt voor ontsmetting.
Een TADD-systeem (Thermo Assisted Drying and Decontamination) kan de ruimte verwarmen en de bacteriën doden. De bovenste twee vloeren plus het dak zijn in hoogte verstelbaar, zodat de chauffeur in de oplegger op stahoogte kan werken.
De truck wordt gebruikt voor het transport van biggen en varkens naar varkensbedrijven en slachthuizen in Nederland en Duitsland. Voorsterland is in 1981 opgericht door Jos ter Riele. Hij begon als bijrijder bij zijn vader die het transport verzorgde voor varkenshandelaar R. Wijnbergen. Toen Wijnbergen stopte, nam Ter Riele het bedrijf over en bouwde het uit.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie