Cargohopper wil ook naar Amsterdam
| 18:20 | Truckstar Redactie

Cargohopper wil ook naar Amsterdam

Op 12 september werd in Utrecht de tweede generatie van de Cargohopper onthuld, een slim stadsdistributievoertuig, dat wellicht ook in Amsterdam op pad gaat.

De eerste generatie Cargohopper is een soort stadstreintje van zestien meter lang, en kwam in 2009 in Utrecht op de weg om pakketjes af te leveren in de binnenstad. Dit voertuig is een groot succes gebleken. In navolging is nu een grotere, snellere Cargohopper ontwikkeld, die de komende periode getest wordt in Utrecht. Deze Cargohopper kan ook voor andere steden interessant zijn, zoals Amsterdam.

Komt goed mee
De cargohopper II komt goed met het verkeer mee, kan – in tegenstelling tot de eerste generatie – volledige pallets en rolcontainers laden en heeft genoeg actieradius om relatief lange afstanden door de stad te rijden.

De bedoeling is om in samenwerking met TransMission in Almere een depot in Amsterdam op te zetten, aan de rand van de milieuzone. Van daaruit zouden vier Cargohoppers de winkelgebieden in de binnenstad moeten gaan bevoorraden.

Voordelen
Een groot voordeel is dat je als chauffeur niet meer zelf met je truck de binnenstad in hoeft, (alhoewel sommige chauffeurs daar wel de charme en gezelligheid van in kunnen zien).
Ook zijn er milieuvoordelen, aangezien de Cargohoppers op duurzaam opgewekte stroom rijden, namelijk via de eigen zonnepanelen. Alleen ’s winters moeten ze soms even aan het stopcontact bijladen. Dit betekent een grote besparing op CO2-uitstoot. De afwezigheid van gewone trucks zal de luchtkwaliteit echter weinig verbeteren aangezien in de milieuzones alleen maar schone trucks rijden.

Er zijn soortgelijke projecten in Zutphen en Deventer, en Enschede volgt op 23 september.

Foto: Het dak van het opleggertje is volledig bedekt met zonnepanelen, zodat het voertuig zijn eigen stroom opwekt!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie