| 11:12 | Marco Bloem

Acties dreigen na opschorten cao-overleg

Werkgeversorganisatie zegt niet te willen overleggen na ‘intimidatie’

Transport en Logistiek Nederland heeft vrijdag in een brief gericht aan de onderhandelaars van vakbonden FNV en CNV aangegeven het geplande cao-overleg niet te willen hervatten op 18 februari. Dit in tegenstelling tot wat er bij het cao-overleg op maandag 10 februari is afgesproken. 

Als reden geeft TLN in de brief aan niet te willen toegeven aan de ‘verregaande vorm van intimidatie’ die bij het overleg op 10 februari is tentoongespreid door actievoerende chauffeurs tijdens de cao-onderhandelingen in het Postiljon Hotel in Nieuwegein. 

In de brief geeft TLN verder aan ‘ervan overtuigd te zijn dat de veiligheid van onze delegatie in deze situatie niet gegarandeerd kan worden’.

Bonden: ‘Uitlokking’

Bovengenoemde brief van TLN valt niet in goeden aarde bij chauffeurs en de vakbonden FNV. In een reactie van zaterdag laat Egon Groen van FNV bondgenoten weten: “Het lijkt er erg op dat de werkgevers acties van de werknemers willen uitlokken. Het eerste wat wij nu gaan doen is de ontstane situatie met onze kaderleden bespreken. Ook zal worden voorgesteld om op de kortst mogelijke termijn cao-bijeenkomsten te organiseren voor werknemers.”

Tjitze van Rijssel onderhandelaar voor CNV Vakmensen is eveneens ontstemd: “Met deze brief geven transportwerkgevers een verkeerd signaal aan de chauffeurs. Dit getuigt niet van respect voor de mensen die dag en nacht op pad zijn om goederen te vervoeren.”

Ook de actievoerende chauffeurs zijn niet blij met de brief en stellen dat er van indimidatie geen sprake is geweest. Belangenvereniging AIDT meldt via social media: “Geen van de bonden en TLN hadden verwacht dat op zo’n korte termijn er een eenheid gevormd kon worden. Als zij dit zien als intimidatie zegt dat genoeg. Wij, chauffeurs, zien dit als opkomen voor onze rechten en die van ons gezin en de toekomst van de sector.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie