Zware FH voor W. van der Meijden
| 10:25 | Korneel Luth

Zware FH voor W. van der Meijden

Transportbedrijf W. van der Meijden uit Koudekerk aan den Rijn heeft een zware Volvo FH 8×4-trekker in gebruik genomen.

De truck kan niet alleen zware vrachten hebben, deze FH kan ook zwaar hijsen. Achter de cabine staat een 140 ton meter cross-stab Effer kraan. Onder de cabine huist de 13 liter motor van Volvo in 500 pk-uitvoering.

Bijzondere asopstelling en korte draaicirkel

Bijzonder is daarnaast de alternatieve asopstelling bij dit type vrachtwagen met autolaadkraan. De Volvo FH 8×4 tridem heeft een 10-tons vooras en een 27-tons tridem (wettelijk) met hefbare en gestuurde naloopas.

Technisch is dit tridemstel echter geschikt voor 36 ton. Met speciale software wordt een optimale aslastverdeling bereikt. “Door de korte wielbasis in combinatie met de gestuurde naloopas en Volvo Dynamic Steering staat er een uiterst wendbare truck met een heel korte draaicirkel”, verklaart Henri Morren, Sales Engineer bij Volvo Trucks Nederland.

Prins Speciaal Transport uit Purmerend nam onlangs een vergelijkbare FH in gebruik, eveneens met tientons vooras en een zware kraan.

Dynamic Steering

De FH is voorzien van VDS (Volvo Dynamic Steering). Dit systeem heeft een elektronisch aangestuurde elektromotor die op het stuurhuis is gemonteerd. De elektromotor, die samenwerkt met de hydraulische stuurbekrachtiging, wordt 2.000 keer per seconde aangestuurd door de elektronische regeleenheid. VDS zorgt voor een sterke vermindering van het aantal bewegingen in het stuur die optreden door oneffenheden in de weg. Sturen wordt hierdoor niet alleen gemakkelijker en comfortabeler voor de chauffeur, maar het vermindert ook de impact op spieren en gewrichten.

‘Het is echt een mooie truck’

Pieter en Wim van der Meijden vormen de directie Van der Meijden, en zij zijn blij met de nieuwe truck: “De voornaamste reden om voor de Volvo FH te kiezen, is het totaal nieuwe concept en de uitstraling van de nieuwe Volvo FH. Het is echt een mooie truck.”

“Bij dit soort voertuigen die vaak op krappe plaatsen moeten komen en dus veel moeten manoeuvreren, is VDS echt een uitkomst. Daarnaast speelde de configuratie van de truck een belangrijke rol in het aankoopproces. Zo kon de tridem af fabriek worden geleverd. En bovendien zijn wij technisch goed bediend door zowel de dealer, de importeur als de kraanleverancier.”

Van der Meijden is gespecialiseerd in het vervoer van prefabbetondelen zoals liggers, vloeren, wanden, kolommen en andere elementen van diverse afmetingen van productieplaats naar bouwplaats. Naast de hoogst mogelijke kwaliteit is vakkennis en persoonlijke betrokkenheid belangrijk voor het bedrijf. De truck werd geleverd door Volvo Group Truck Center in Alphen aan den Rijn.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie