Vrije cabotage? 97% zegt 'nee'
| 14:33 | Korneel Luth

Vrije cabotage? 97% zegt ‘nee’

Bezoekers van Truckstar.nl winden er geen doekjes om: vrije cabotage is een slecht idee.

De uitslag van de meest recente poll op onze website was geen verrassing, maar wel een overtuigend ‘nee’ tegen de wens van EU-commissaris Kallas om de binnenlandse transportmarkten in Europa open te gooien.

De vraag was simpel: ‘Eurocommissaris Kallas heeft na een eerder bakzeil toch weer opgeroepen tot het vrijgeven van de cabotage. Goed idee?’

Goed idee? ‘Nee’

Nee, vond 74 procent. ‘Er moet eerst een gelijk speelveld zijn wat betreft de loonkosten. Bedrijven die met Oostblokkers rijden hebben al veel te veel schade aangericht in het West-Europese transport. We moeten nu de binnenlandse transportmarkt beschermen.’

Nog eens 23 procent zegt ook nee en wil maatregelen die nog verder gaan: ‘Nee, de grenzen met Oost-Europa moeten dicht, pas dan gaan we praten over het vrijgeven van de cabotage.’

Miniem ‘ja’-kamp

Toch waren er ook voorstanders van vrije cabotage. Twee procent koos namelijk voor: ‘Ja, want daarmee besparen we allemaal veel geld omdat er minder lege kilometers gereden zullen worden.’ Wellicht hebben hier enkele transportondernemers tussen gezeten die zelf met goedkope Oost-Europese chauffeurs werken.

Eén procent koos voor: ‘Ja, want daarmee kunnen wij als Nederlandse transporteurs veel meer werk in het buitenland verrichten.’ Ook hier zal het in de praktijk vaak gaan om bedrijven met goedkope krachten, maar in sommige gevallen eveneens om transportbedrijven met Nederlandse chauffeurs die in bijvoorbeeld Engeland ferrytrailers van de boot oppikken en kortere ritten rijden.

De laatste keuzemogelijkheid in onze poll ging over het milieu en of vrije cabotage vanuit dat perspectief goed is, een stokpaardje van de EU: ‘Ja, want dat is vooral goed voor het milieu omdat er minder lege kilometers gereden zullen worden. Echter, niemand stemde op die mogelijkheid.

In totaal werd er 1.060 keer gestemd.

De nieuwe poll gaat over de overname van Scania door het Duitse Volkswagen. Is dit een goeie ontwikkeling of juist niet? Geef jouw mening!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie