Volvo FM is Truck van het Jaar 2015
| 01:49 | Korneel Luth

Volvo FM is Truck van het Jaar 2015

De Volvo FM is door een panel van vrachtwagenchauffeurs uitgeroepen tot Truck van het Jaar 2015!

Volgens de 21 chauffeurs van het testpanel is de Volvo FM de beste vrachtwagen in het zwaardere distributiewerk, het segment waarin dit jaar zeven trucks getest werden.

Truckstar Truck van het Jaar 2015 – gekozen door chauffeurs

De verkiezing wordt georganiseerd door Truckstar Magazine, het grootste Nederlandse tijdschrift voor het wegtransport. De Volvo FM wint mede dankzij zijn uitstekende rij-eigenschappen. Voor zowel het weggedrag als het manoeuvreren kreeg het Zweedse merk de hoogste cijfers.

Extra foto's Truckstar 13/2014

Deelprijzen voor Volvo, DAF, Renault

De Volvo FM wint, naast de hoofdprijs, ook de deelprijs voor het beste rijgedrag. Dat de deelnemende vrachtwagens elkaar niet veel ontlopen blijkt uit het feit dat de twee andere deelprijzen, voor de beste werkplek en de beste leefruimte, naar twee andere trucks gingen. De deelprijs voor de beste werkplek gaat naar de DAF CF, terwijl de Renault T de onderscheiding voor de beste leefruimte krijgt.

De bekendmaking en prijsuitreiking vond op vrijdagavond 21 november plaats in Leerdam tijdens een feestelijke bijeenkomst. Jan Schouten was één van de afgevaardigden van Volvo Trucks Nederland en was samen met zijn collega’s zeer blij, en ook verrast.

“Ik had eigenlijk niet verwacht dat we ‘m zouden winnen”, zegt Schouten. “Ik was er zelf ook bij tijdens het testweekend, en ik wist dat we op cruciale punten goede beoordelingen kregen. Maar je bent je ook bewust van de mindere punten waarin andere merken misschien weer beter scoren.”

“Neem de DAF CF, die heeft net als onze FM ook een uitstekende, lage instap en een zeer ruime en mooie cabine”, zegt Schouten, die er aan toevoegt dat er een goede selectie testchauffeurs was: “De chauffeurs zijn objectief en onbevooroordeeld tewerk gegaan. Het waren geen mensen met een stempel van één merk op het voorhoofd. Ze waren kritisch en stelden goede vragen.”

Volvo FM is Truck van het Jaar 2015
Jan Schouten (links) en zijn collega’s namen de trofee in ontvangst, nadat ze eerder ook de deelprijs voor het beste rijgedrag in ontvangst hadden genomen.

Beroepschauffeurs als vakjury

Als grootste chauffeursblad van Nederland heeft Truckstar in 2012 het initiatief tot de verkiezing van de ‘Truck van het Jaar – gekozen door chauffeurs’ genomen. De verkiezing van de Truck van het Jaar 2015 was de derde editie van het jaarlijks terugkerende evenement.

Bijzonder aan de test is dat de winnaar bepaald wordt door een vakjury bestaande uit de mensen die dagelijks met de trucks moeten werken: de vrachtwagenchauffeur. De Nederlandse beroepschauffeur staat in Europa bekend om zijn hoge mate van professionaliteit. De redactie van Truckstar selecteerde een testpanel van 21 chauffeurs die zelf werkzaam zijn als chauffeur in de distributie.

Volvo FM is Truck van het Jaar 2015
Veel van de 21 testchauffeurs waren aanwezig tijdens de uitreiking, en voor hen was het eveneens spannend; zij wisten ook niet welke truck ging winnen.

Elk jaar worden trucks vergeleken in een ander segment van het wegtransport. Deze keer waren dat vrachtwagens bedoeld voor de zwaardere distributie. Trucks met vermogens rond de 400 pk, waarmee veelal dagritten worden gemaakt, maar ook meerdaagse ritten. De deelnemende trucks waren alle voorzien van een slaapcabine.

Ladies Day bij Volvo
Een mooie line-up, maar er kan maar één winnaar zijn.

Ruime voldoendes

Alle zeven vrachtwagens die deelnamen aan de verkiezing van de Truckstar Truck van het Jaar 2015 kregen een ruime voldoende. Naast de Volvo FM, DAF CF en Renault T waren dat de Mercedes Actros, Iveco Stralis, Scania G-serie en MAN TGS.

De prettige automaat en de soepele besturing dragen bij aan de hoge beoordeling van de rij-eigenschappen van de winnende Volvo FM. Voor een vrachtwagen is de besturing opmerkelijk licht, waardoor manoeuvreren een stuk comfortabeler wordt. Met deze auto is het een feest om aan te dokken, liet één van de chauffeurs uit het testpanel weten. Ook het zicht krijgt hoge cijfers, wat bij vrachtwagens die ook in stadsverkeer rijden, een essentiële eigenschap is. De prettige instap en de instelmogelijkheden van stoel en stuur kregen eveneens veel waardering. 

De volledige uitslag per testonderdeel en het uitgebreide verslag van de verkiezing worden gepubliceerd in Truckstar 13/2014, met als verschijningsdatum 27 november. Hieronder staat de algehele einduitslag.

Volvo FM is Truck van het Jaar 2015

 

Volvo FM is Truck van het Jaar 2015
Een gezellige avond was het sowieso in Leerdam, met lekker eten.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie