Zweedse chauffeurs komen in actie
| 11:09 | Korneel Luth

Zweedse chauffeurs komen in actie

Onder de naam ‘Här stannar Sverige’ komen Zweedse chauffeurs vanaf vandaag iedere dag in actie.

Zweedse beroepschauffeurs zijn het zat. Op Facebook is een actiegroep opgericht met de naam ‘Här stannar Sverige‘ – vertaald: Hier komt Zweden tot stilstand, of hier stopt Zweden.

De eerste acties staan gepland vanaf vanmiddag 12:00 uur en meer dan 11.000 chauffeurs hebben op de Facebook-pagina reeds aangegeven mee te doen, in protest tegen de recente vrijspraak van een Macedonische chauffeur die was gepakt met valse papieren. 

Acties tot de kerst

“Iedere dag om 12:00 uur ’s middags en iedere nacht om middernacht stoppen wij, Zweedse chauffeurs, langs de weg om onze onvrede te tonen over ons rechtssysteem. Een rechtssysteem dat kennelijk oordeelt dat men zonder geldig rijbewijs een vrachtwagen mag besturen”, zo is de uitleg.

De directe aanleiding is de recente vrijspraak door een rechter in Sundsvall van een Macedonische chauffeur die gepakt was met diverse valse papieren, waaronder een vals rijbewijs. De uitspraak is de druppel die de emmer heeft doen overlopen.

Chauffeurs en transportondernemers worden opgeroepen om tot de kerst iedere dag om 12:00 uur en 24:00 uur minstens vijftien minuten langs de weg te gaan staan.

De Macedonische chauffeur had zijn papieren gekocht, werkte als chauffeur met een truck van Norrköpings Transport AB, dat op zijn beurt voor het Deense DSV charterde met goederen voor de Zweedse supermarktketen ICA. 

Zweedse chauffeurs komen in actie
DSV zet net als andere grote logistieke bedrijven op grote schaal Oost-Europese chauffeurs in, via charters en vergelijkbare constructies. De truck hier afgebeeld is niet die van de Macedonische chauffeur, maar een willekeurige Pools gekentekende truck op een weg in het zuiden van Zweden. 

Zweden voor vrije cabotage
Er rijden erg veel Oost-Europese trucks en chauffeurs in Zweden. Kennelijk is het volgens het Zweedse rechtssysteem geen probleem als de chauffeurs van die trucks met valse papieren onderweg zijn.


Klik hier voor het nieuwsoverzicht


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie