| 14:48 | Robert Servaas

Vierassige Floor met drie stuurassen voor John van Limpt

De nieuwe Pacton/Floor-kraanoplegger voor transportbedrijf John van Limpt uit Lage Mierde is ronduit uniek. De robuuste, uitschuifbare oplegger heeft vier assen, waarvan er drie hydraulisch gestuurd worden.

Eigenaar John van Limpt van het gelijknamige transportbedrijf wist precies wat hij wilde. Een robuuste trailer met vier gelijkwaardige assen, de eerste als liftas en de overige hydraulisch gestuurd. De trailer moest (ingeschoven) met 12,65 meter bovendien bijna een meter korter zijn dan standaard. Van Limpt: “Een trailer is altijd te groot voor zijn omgeving. Gezien het efficiënte vervoer van onze (deel)ladingen en de benodigde ruimte voor de kraan, was 12,65 meter een goede keuze. Een laadlengte van 11 meter – de overige lengte is voor de kraan – komt goed uit wanneer we 5-meter producten rijden. Vangrails zijn over het algemeen 12 meter, dan schuiven we uit. Als we constructiematerialen rijden, hebben we soms liggers tot wel 20 meter. Ook die laden en lossen we gewoon zelf.”

Het luchtgeveerde, uitschuifbare chassis heeft een lengte van 12,65 meter ingeschoven en 19,15 meter in uitgeschoven toestand. De 24 ton/meter kraan staat op het achterdeel en is als chassisloper mobiel over de 8,5 meter lengte kraanspoor – van 1,30 meter breedte – van het achterdek. Gezien de over het algemeen lange ladingen de optimale oplossing in deze configuratie.


Voor Van Limpt is de nieuwe trailer zijn toelaatbare gewicht in goud waard. Met een asdruk totaal van 36.000 kg wordt een totaal toelaatbaar gewicht bereikt van 54.000 kg. Technisch gezien verdraagt de trailer veel meer, namelijk een indrukwekkende 48 ton asdruk, vanwege de 12-tons assen. De Scania-trekker van Van Limpt is echter gekeurd op 66 ton, dus op vergunning en op eigen terrein is dit het maximum. Van Limpt vertelt nuchter: “Ik wil de trailerassen nog laten goedkeuren voor tien ton per stuk. Ik had er dus ook lichtere assen onder kunnen zetten, maar ja, ik had het al besteld. En we zijn zo wel maximaal flexibel en robuust. We werken regelmatig met rijplaten bij bijvoorbeeld festivals. Dan regelt de chauffeur de besturing met afstandsbediening vanaf de kraan.”

Robuust

De nieuwe Pacton/Floor kraantrailer beschikt ruimschoots over led-verlichting, waaronder lampen en werklampen, zijlampen en breedtelichten. De trailervloer is van 4 mm Hardox-staal. Het stalen kopschot is 1,20 meter hoog met TUV-certificaat. Er zijn aansluitingen voor breedteborden, een tweetal rvs-kisten en een stophoutbak. Er zijn naar wens van Van Limpt meerdere series rongkokers aangebracht, alsook bindogen in de kantbalk. Er is SKF-vetsmering op de stuurdelen en de assen, een rangeertrekhaak en een Orlaco-camera aan achterzijde.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie