| 15:57 | René Grünfeld

Uber stapt in zelfrijdende truck

Uber is niet tevreden met de revolutie op de taximarkt: het Amerikaanse bedrijf wil ook goederen gaan vervoeren. Met zelfrijdende trucks, welteverstaan. Nog maar een paar dagen geleden heeft Uber 680 miljoen dollar neergeteld voor de Amerikaanse startup Otto. Otto ontwikkelt technologie om vrachtwagens zelfrijdend te maken (filmpje). En anders dan bijvoorbeeld Daimler of Volvo doen, gaat het bij Otto niet om compleet nieuw ontworpen trucks: de technologie van Otto is bedoeld voor bestaande auto’s.

Slapend rijden

Het bedrijf wil de techniek zodanig perfectioneren, dat de chauffeur zorgeloos kan gaan slapen terwijl zijn vrachtwagen hem naar zijn bestemming brengt. Ook als dat een rit is van negen uur en helemaal van El Paso naar Dallas (Texas). De technici van Otto hebben al rijdende proefmodellen waar ze tests mee uitvoeren. Op dit moment zit er nog iemand achter het stuur met de handen klaar om in te grijpen, maar het is slechts een kwestie van tijd tot dit niet meer hoeft.

Eerlijk verdienen

Of het ook echt zal lukken? Bij Otto en Uber zijn ze ervan overtuigd. Bij Uber denken ze bovendien dat de zelfrijdende truck niet alleen veiliger is in het verkeer naarmate er meer onderling communicerende auto’s zijn – zelfrijdende taxi’s vormen een ander Uber-project – maar ook dat de chauffeur het gemakkelijker zal krijgen om een eerlijke, goed betaalde boterham te verdienen.

Efficiënte route

Bij de filosofie achter zelfrijdende taxi’s hoort namelijk ook de gedachte dat deze zelf de efficiëntste route naar de volgende klant nemen, zonder dat ze elkaar beconcurreren. Een soortelijk netwerk moet betaalde vracht opleveren die tegen lagere kosten naar zijn bestemming gaat. Overigens is het systeem van Otto met name bedoeld voor lange, eentonige ritten over eindeloze snelwegen. Daar zijn de zelfrijdende trucks van Mercedes en Volvo ook op gebouwd.

De eerste zelfrijdende vrachtwagen van de Amerikaanse startup Otto.

De eerste zelfrijdende vrachtwagen van de Amerikaanse startup Otto.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie