Peter Zadelaar
| 18:32 | Arjan Olsthoorn

Truckstar-medewerker Peter Zadelaar overleden

Vanmorgen ontvingen wij het droevige bericht dat Peter Zadelaar gisteren op 75-jarige leeftijd is overleden. Peter heeft in de afgelopen jaren veel voor Truckstar gedaan en betekend.

De lezers van Truckstar kennen Peter als de vaste tekenaar, zijn cartoons van Jan Rap staan al sinds 1986 in iedere editie van Truckstar. Ook de stamtafel en de column van John van Tent werden door Peter geïllustreerd. Maar Peter was meer dan een begenadigd tekenaar. Ook schrijven en fotograferen ging hem goed af en voor de videodocumentaires wist Peter als interviewer de chauffeurs en zelfs de politie in binnen- en buitenland aan de praat te krijgen.

Hij verrichtte trucktesten en was betrokken bij zeer veel stamtafelgesprekken. Dagelijks ontvingen wij mail, tekeningen en foto’s van de jongste generatie Truckstar-lezers die we graag lieten zien in de rubriek Zeagle’s Mail waar Peter ook bij betrokken was. Daarnaast kennen vele chauffeurs en lezers hem van de rubriek Fotojaarboekchauffeur. Hij belde ook regelmatig op dat hij weer een aantal chauffeurs tot een abonnement had verleid. Van pensioen en stoppen wilde Peter niet horen, hij bleef doorwerken. Tot op zijn ziekbed aan toe. We zullen hem bij Truckstar dan ook zeer missen.

We wensen zijn vrouw Ellen en andere nabestaanden sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Jan Rap

Al sinds de jaren 80 maakte Peter cartoons voor Truckstar zoals deze Jan Rap uit het januarinummer van 1989.

Column John van Tent

Tevens illustreerde Peter de columns van John van Tent.

18 Reacties
 1. My condolences to Mrs Ellen. Peter invited me to his home in The Hague and later to Hoek Van Holland a total of 4 times. We share an interest in cars and American pick ups. He took me everywhere all over The Netherlands. We visited many interesting people. He always called me
  by my last name; which was ok with me. When my Dad died I sent Peter my Dad’s WW2 leather
  flight jacket. I think he was crazy about it. Haven’t seen him since 1994 but often think of him and what he was doing. We were the same age. I’ll never forget him. He showed me a part of the world
  I would never have seen without him. I live in Beaumont,Texas, the other side of the world.

 2. Een paar maanden na zijn overlijden kwam mijn moeder vandaag per toeval het overlijdensbericht van Peter tegen. Wij kende Peter als een jeugdvriend van mijn vader. Zoals vaker het geval is verwatert een contact in de loop der tijd. Er zit niets kwaads achter, zo loopt het nu eenmaal. Het kwam vandaag wel even hard bij mijn pa binnen.

  Ik kende Peter’s auto eerder dan ik Peter kende. Als schooljongen ging ik regelmatig in de Wapserveenstraat in Den Haag een bouw doosje kopen bij de ‘Wapstad’. Voor de deur stond altijd een Chevy Nova in het legergroen geparkeerd. Met een grote witte Amerikaanse ster op de motorkap en deuren. Wat vond ik dat een stoere wagen.

  Heel toevallig kwam mijn pa Peter na lange tijd ergens tegen. Op een avond zou mijn pa even langsgaan en ik ging mee. Groot was mijn verbazing dat we aanbelde bij de meneer van die Nova. Mijn eerste kennismaking met Peter…, een grote, ietwat intimiderende man. Als je hem niet kent, want eigenlijk bleek hij een heel aardige kerel. Wat een leuke avond was het, vol met stoere verhalen en Ik vond het geweldig dat ik mee mocht.

  Die avond zijn we zelfs nog naar de garage geweest waar een stel hobbyisten aan tweede wereld oorlog voertuigen sleutelden. Het bleek dat Peter ook nog een Amerikaanse GMC troepentransport truck had. Compleet met pin-up art op de deuren. Een mooie dame zoals je ook wel zag op de neus van Amerikaanse bommenwerpers met daaronder de text “Ain’t she Sweet”.

  In 1985 op 5 mei was het 40 jaar bevrijding. Er was een rijtoer met oude oorlogs voertuigen. Het begon in het Westland. Met een enorme kolonne trokken we Den Haag binnen. Wij mochten achterop de GMC truck van Peter meerijden. Als jochie van 15 stond ik achterop, in legerkleding, te zwaaien naar de mensen die langs de route stonden. Als ‘bevrijders’ reden we heel Den Haag door, op weg naar het Malieveld. Wat voelde ik me stoer.

  Nu, meer dan 35 jaar later, kan ik me die dag nog helemaal voor de geest halen.

  Bij mijn pa op zijn kantoortje hangt al jaren een tekening van Peter die hij opdroeg ‘aan zijn jeugdvriend, Harry’. De tekening is van een VW Kever, helemaal in de stijl zoals alleen Peter kon tekenen. Precies zoals zijn werk voor ‘Truckstar’. Uiteraard gesigneerd met ‘Zeagle’.

  Namens ons, maar vooral namens mijn pa,
  ‘Rust zacht, Peter’

 3. Peter, onze meest vreemde plaatsgenoot in Hoek van Holland. Een markante man, verhalen te over. Deze man heeft werkelijk alles gedaan wat het leven kon brengen.
  Peter stond elke ochtend een bakkie te doen bij de plaatselijke benzinepomp. Gewoon gezellig, mensjes kijken, kletsen met de engelse en duitse toeristen. Zomer of winter, altijd een soort van tuinbroek trui en jeans overhemd.
  Leerde hen kennen op mijn 23ste en daar kwam op een gegeven moment een interview, foto’s en een mooie frankrijk rit tesamen uit,( fa de Wilde -Monster) en altijd contact over vanalles gehad. De testritten van 8×4 in een limburgse groeve, en nog niet zo heel lang geleden” 25 jaar later/ hoe is t nu met…”
  Een dagritje met bloembollen in nederland .
  Ik ben blij hem gekend te hebben, als persoon, als journalist, als tekenaar, maar vooral als goede vriend,
  Rust zacht Peter….

 4. Hetzelfde gevoel komt bij ons ook boven. Toen ik in 2002 mijn meisje ten huwelijk vroeg zei ze gelijk JA.
  Ik was chauffeur en zei 4X4 fanatiekeling. Wie beter dan Peter kan deze 2 dingen samen brengen. Via vele omwegen heeft Peter voor ons toen 3 tekeningen gemaakt. Die werden onze trouwkaart. Ze hangen sindsdien ingelijst op onze slaapkamer.
  Ophalen moest natuurlijk ook gebeuren en we werden door Peter uitgenodigd bij hem thuis in Hoek van Holland. Met knikkende knieën daar natuurlijk heen.
  Na een hele toffe avond waarbij onze tekening ter plekke nog aangepast werd kwam de hamvraag.
  Wat gaat ons dit kosten????
  Kunnen we nog een bruiloft vieren of hebben we alleen een unieke trouwkaart.
  Het verlossende antwoord kwam van Peter.
  Deze tekeningen zijn mijn huwelijksgeschenk aan jullie. Dit was voor mij eenmalig. Jullie wat unieks en ik van het gezeik af.
  Zijn extra kado voor ons pakte hij ergens uit een kamer. Dat is het jeep model op de foto.
  Lieve Peter mede door jou zijn wij nu al jaren gelukkig getrouwd.

  Rust zacht Patrick en Debby

 5. Gecondoleerd. Ik was nr 1 met n reportage van het fotojaarboek wat was ik trots. Heel fijne fijne dag gehad met peter, mooie foto’s en we deelden ook nog dezelfde muziek status quo wat genoot hij daarvan. Bedankt Peter

 6. Peter is bij mn vorige baas een dag met me meegeweest Het was een aardige man die een prachtig stuk naderhand over de rit in de truckstar schreef Ik wens z’n familie en alle medewerkers bij truckstar veel sterkte toe met dit verlies Peter hoorde bij de truckstar en had diesel in z’n bloed Peter rust zacht

 7. Gecontroleerd en veel sterkte in 2000 is Peter een ritje meegeweest voor een reportage in Truckstar bij de eerste kennismaking aan de rit begonnen wat een man! We hebben erg gelachen hij had een hoop humor ben hem daarna nog verschillende keren gesproken nog maals veel sterkte!

 8. 2 x deze man in de auto gehad, voor het maken van een artikel over mijn werk van dat moment. Peter kwam eerst even over als een ietwat norse man, maar dat was na een paar kilometer wel over. Hij schreef mooie verhalen; zijn stijl was zeer herkenbaar en ongeëvenaard. Heb hem nog een paar keer aan de telefoon gehad, en hij die in zijn leven duizenden mensen gesproken had, wist altijd gelijk wie ik was. Truckstar en wij, de lezers, zullen hem missen.
  Ik wens Ellen heel veel sterkte bij dit grote verlies.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie