Truck soms schoner dan trein of schip
| 15:30 | Truckstar Redactie

Truck soms schoner dan trein of schip

Het idee dat vrachtwagens per definitie slechter voor het milieu zijn dan de goederentrein of de binnenvaart, klopt niet.

Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft. In deze zogeheten STREAM-studie staan de milieu-effecten van de verschillende vervoersmodaliteiten.

Daarbij blijkt de uitstoot van schadelijke stoffen door trucks ernstig mee te vallen. “Wel is het zo dat spoor en binnenvaart op het gebied van CO2-uitstoot in veel gevallen beter scoren dan vrachtauto’s”, zegt onderzoeker Eelco den Boer van CE Delft.

Soms in het voordeel van de truck
Maar, “in geval van luchtverontreiniging zijn de verschillen veel kleiner, en soms zelfs in het voordeel van de vrachtauto. De technologische verbeteringen en de strengere normen van de laatste jaren hebben een aantoonbaar effect op de uitstoot. In het wegverkeer zullen de komende jaren de luchtverontreinigende emissies sterker dalen dan in de binnenvaart”, aldus den Boer.

De impact op het milieu hangt af van verschillende zaken: “Uit onze cijfers blijkt dat het erg afhangt van de schaalgrootte, bezetting en beladingsgraad van de vervoersmiddelen.”

De STREAM-studie werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, en is bedoeld voor bedrijven die hun transport en logistiek op een duurzamere manier willen vormgeven.

Bron: Nieuwsblad Transport

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie