| 12:07 | Bert Mateboer

Scania heeft 250.000 trucks connected

Het aantal Scania’s dat ‘connected’ is, bedraagt inmiddels een kwart miljoen. Scania lanceert vandaag een nieuw connectiviteitssysteem onder de naam Scania One.

Chauffeurs, trucks, wagenparkbeheerders, dealers, fabrikanten, klanten: ze kunnen via het nieuwe systeem voortdurend met elkaar in contact staan en informatie uitwisselen. Het nieuwe systeem vormt een open, niet-merkgebonden verbinding met het gebruiksgemak en de veelzijdigheid van een Android-tablet, aldus Scania. Connectivity is een belangrijk middel om verspilling in het transport te vermijden en de efficiency te vergroten.

Scania One is gebaseerd op software van de communicatietechnologiegigant Ericsson. Vanaf een speciaal ontwikkelde tabletlauncher hebben chauffeurs toegang tot alle apps die het transportbedrijf gebruikt.

Overzicht van materieel en chauffeurs

Scania One is voorzien van Scania Fleet Management,  waarmee wagenparkbeheerders overzicht kunnen houden van materieel en chauffeurs. Het biedt uitvoerige gegevens over de prestatiecurves met betrekking tot zaken als brandstofverbruik en slijtage. Het is bovendien een waardevol instrument voor wagenparkplanning, het verstrekken van positiegegevens en het onderhoud dat moet gebeuren.

Daarnaast zijn onder meer de volgende diensten opgenomen in Scania One:

Check before drive – biedt een merk-neutrale digitale checklist voor begeleide dagelijkse inspecties van voertuig- en trailerstatus, met tijdbesparende mogelijkheden om de waarnemingen continu te registreren als basis voor de planning van onderhoud.

Scania Assistance – geeft chauffeurs de mogelijkheid om digitaal contact op te nemen met de pechservice van Scania en geeft de positie door voor snelle hulp op de weg en actie in de werkplaats.

Guide me – begeleidt chauffeurs via een interactieve tool met augmented reality-functionaliteit om zich de basisfuncties eigen te maken. Met de camera van een mobiel apparaat kunnen dashboardsymbolen worden gescand om informatie te geven in de vorm van tekst of video.

Scania zal zelf voortdurend nieuwe functies toevoegen en ook externe ontwikkelaars aanmoedigen nuttige diensten toe te voegen, om zo een ecosysteem op te bouwen voor optimale en efficiënte transportoplossingen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie