Noorse toestanden - extreme video
| 16:43 | Korneel Luth

Noorse toestanden – extreme video

Rijden in extreme omstandigheden in Noord-Noorwegen: de broers Westland maken het mee en maakten een erg gave video.

Soms kom je als chauffeur op mooie plekken en weet je weer waarom je chauffeur bent geworden. Maar sommige chauffeurs maken het wel heel bont.

De broers Elbert en Goos Westland komen met hun Volvo FH 540 tandemas-trekker geregeld in Noorwegen, sowieso een prachtig land. Vorige week moesten de heren in opdracht van Henk Tukker een vracht verse vis laden in het plaatsje Kjøllefjord, iets ten oosten van de Noordkaap.

Kolonnekjøring over twee hoogvlaktes

Noordelijker kun je niet in Europa, en uiteraard zijn de landschappen in die contreien extreem. Maar extreem zijn ook de rij-omstandigheden. Elbert: “De laatste tachtig kilometer gaat over twee hoogvlaktes. En ook al sneeuwt het niet, toch moet je in konvooi rijden, kolonnekjøring in het Noors, achter een sneeuwploeg aan die de weg vrij maakt.”

“Het waait hier zo hard dat de weg na het schuiven snel weer helemaal dicht waait. Dat is heel bizar. Je ziet gewoon de blauwe lucht maar sneeuw die al gevallen is waait je aan alle kanten om de oren.”

Hieronder staat een video van de broers Westland van deze rit en het rijden over deze bijzondere weg, met daaronder een lekker stukje muziek: La La Blues van Pokey LaFarge and the South.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wachten bij de slagboom en dan gaan!

“De weg wordt bij slecht weer afgesloten, dat zie je ook in de video. Je rijdt naar de slagboom en daar moet je wachten voor het kolonnerijden, vaak op vaste tijden die staan aangegeven bij de slagboom. Vervolgens komt er een schuif en daar rij je achteraan. Dat moet je rap doen, want de weg waait zo weer dicht”, vervolgt Elbert.

“Soms moet je de auto even stilzetten om alle sneeuw van de voorkant te halen. Het is echt extreem met die wind. Overigens was het hier niet erg koud: min twee graden ongeveer, omdat je dicht bij zee zit. Maar ik heb laatst ook nog min 38 op mijn dashboard zien staan!”

Mooi werk, en genieten dus! Overigens was Truckstar afgelopen januari ook in Noorwegen, om de Noorse omstandigheden zelf te ervaren. Op uitnodiging van Scania Norge reden we met verschillende zware en goed opgebouwde Scania’s in de buurt van het wintersport-plaatsje Trysil. Het uitgebreide verslag daarvan lees je in Truckstar 03/2015, die nu uit is!

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie