Miljoenste DAF geproduceerd
| 12:38 | Korneel Luth

Miljoenste DAF geproduceerd

Vanmorgen is in de DAF-fabriek in Eindhoven de miljoenste DAF-truck onthuld.

Minister-president Mark Rutte onthulde de miljoenste DAF, een XF 460-trekker, nadat deze van de band gekomen was en hij zelf de assemblage had gevolgd.

Miljoenste DAF geproduceerd
DAF-topman Harrie Schippers en premier Rutte geven elkaar de hand na de onthulling van de miljoenste DAF.

‘Een onvoorstelbaar aantal’

Premier Rutte was diep onder de indruk: “Een onvoorstelbaar aantal en een geweldige prestatie. Innovatie en vakmanschap gaan hier hand in hand. DAF is een prachtig voorbeeld van wat de Nederlandse maakindustrie kan. We winnen niet op lage lonen, maar op de slimste oplossingen.”

Tijdens de feestelijke morgen kreeg de premier een uitgebreide rondleiding en sprak hij met veel DAF-werknemers en de DAF-directie.

Miljoenste DAF geproduceerd
De premier volgde het assemblageproces. Hier wordt de motor ingebouwd.

Truck bestemd voor Hongaarse firma

Zuur voor Nederlandse chauffeurs zal zijn dat de miljoenste DAF naar de firma Révész Group uit Hongarije gaat. Het Nederlandse wegtransport vecht al jaren een oneerlijke strijd met bedrijven uit Hongarije en de overige Oost-Europese landen, en met West-Europese bedrijven die met goedkope Oost-Europese chauffeurs rijden.

Iedereen begrijpt dat DAF uiteraard ook in Oost-Europa aan de weg moet timmeren en ook daar trucks wil verkopen. Op het DAF-succes in Oost-Europa kunnen we alleen maar trots zijn. Ook zal niemand een Hongaars bedrijf een nieuwe DAF en hun succes misgunnen.

Toch staat de miljoenste DAF voor velen symbool voor de oneerlijke concurrentie.

Miljoenste DAF geproduceerd
Feest in Eindhoven, met tientallen trotse truckbouwers. Een beetje zuur voor Nederlandse chauffeurs zal zijn dat de miljoenste truck voor een Hongaarse transportfirma bestemd is. Feit is echter wel dat de DAF een hoogwaardige en succesvolle Nederlandse werkgever is. Daar mogen we trots op zijn.

Eerste DAF-truck in 1949 van de band

De eerste DAF-truck werd op 1 september 1949 verkocht en dat jaar verlieten in totaal 150 vrachtwagens de fabriek in Eindhoven. Een jaar later waren dat er ruim duizend. Een schril contrast met de 36.000 trucks die DAF in 2014 produceerde.

DAF is momenteel één van de grootste truckbouwers van Europa en marktleider in onder andere Nederland en Groot-Brittannië. Iedere dag rollen 122 zware en middelzware trucks van de band. In Eindhoven heeft DAF zo’n vijfduizend medewerkers.

Foto’s: ANP


Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. Dat de 1.000.000 truck naar Hongarije gaat daar kan ik mee leven ,maar dat die mongool die het Nederlands transport na de klote laat gaan weer effe alle aandacht moet krijgen daar stoor ik me meer aan

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie