| 08:30 | Arjan Olsthoorn

Mercedes-Benz levert 100 Zetros-trucks aan Oekraïense defensie

Mercedes-Benz Special Trucks heeft meer dan 100 zeer terreinvaardige Zetros vrachtwagens geleverd aan het Oekraïense Ministerie van Defensie. De levering omvat verschillende voertuigtypes voor militaire ondersteuning en logistieke taken.

De Oekraïense strijdkrachten willen hun operationele capaciteit voor bevoorrading en verdediging uitbreiden met deze robuuste vrachtwagens. Daarnaast voorziet Mercedes-Benz Special Trucks het Oekraïense Ministerie van Defensie van uitgebreide diensten met betrekking tot de voertuigen. Zelfs voordat de Zetros werd geleverd, hebben chauffeurs trainingen en inzetten voltooid met de nieuwe vrachtwagens met de cabine achter de motor. De financiering voor de aankoop kwam uit het steuninitiatief van de Duitse regering, dat gezamenlijk wordt beheerd en uitgevoerd door het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Duitse Ministerie van Defensie.

Op maat gemaakte uitrusting

Het Oekraïense Ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt al enkele maanden Mercedes-Benz Zetros vrachtwagens uit eerdere leveringen voor een breed scala aan noodhulpmissies. Hulpverleners ter plaatse gebruiken de vrachtwagens om de bevolking in moeilijk bereikbare gebieden te bevoorraden, wegen vrij te maken en puin te verwijderen. Waar de situatie het toelaat, ondersteunen de voertuigen ook de wederopbouw.

Bekijk ook: VIDEO: Praktijktest Mercedes-Benz Actros L 1848

De nieuwe voertuigen voor Oekraïne hebben voornamelijk permanente vierwielaandrijving en zijn uitgerust voor verschillende transporttaken. Het toegestane totaalgewicht van de voertuigen varieert tussen 16,5 en 40 ton. De zeer terreinvaardige vrachtwagens zijn uitgerust met de OM 460 zescilinder lijnmotor met 265 tot 350 kW (360 tot 476 pk), afhankelijk van het voertuig. Een cilinderinhoud van 12,8 liter zorgt voor een maximaal koppel van maximaal 2300 Nm. De motorkap, die onafhankelijk van de cabine kan worden geopend, biedt toegang voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden in het motorcompartiment. Hierdoor blijft de cabine gescheiden als een beschermde ruimte en voor het gebruik van communicatietechnologie.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie