Maandag eerste meters nieuwe XF
| 00:28 | Truckstar Redactie

Maandag eerste meters nieuwe XF

Maandag wordt een spannende dag: we zijn met DAF in Spanje om samen met de Nederlandse en Belgische collega’s van de vakpers als eersten te gaan rijden met de nieuwe XF.

Bij DAF zijn ze trots op hun ‘beste XF ooit’, zo werd op zondagavond snel duidelijk tijdens een seminar in ons hotel, gegeven door Ron Borsboom, Director Product Development bij DAF. Die trots is niet onterecht. In Truckstar nummer 11 las je alles al over bijvoorbeeld de vernieuwde MX-motor in Euro 6-uitvoering, de nieuwe vooras, de verschillende verbeteringen aan, en in de cabine, etc. Het is een auto die zich op papier en technisch prima kan meten met een nieuwe Actros of FH. Maar er gaat niets boven zelf voelen en rijden.

Weggedrag
We verwachten veel van het weggedrag – met de wijd uitlopende chassisbalken voor, de nieuwe vooras en vernieuwde achterwiel-ophanging moet dit voelbaar verbeterd zijn. Het weg- en stuurgedrag is ook bij de twee genoemde concurrenten met een sprong vooruit gegaan, en wellicht sluit de nieuwe XF hier bij aan.

We zijn tevens benieuwd hoe de Driver Performance Assistant ons bij zal staan met het bereiken van een nette, efficiënte rijstijl. Maar ook het nieuwe instrumentenpaneel, de stoel, andere zaken in de afwerking van het interieur en de trekkracht en souplesse van de vernieuwde MX-motor gaan we voelen en meemaken. Uiteraard komt dit alles in een prettige verpakking: de bekende ruimtelijke cabines van DAF.

Veiligheid
Aan die cabines zijn daarnaast op veiligheidsgebied ook veel zaken verbeterd. De crashbestendigheid zijn we niet van plan te testen, en de nieuwe koplampen met LED-technologie kunnen we bij daglicht ook niet testen. Maar een detail als het ontbreken van het stijltje in het portier, heeft ook een positief effect op de veiligheid in de vorm van beter zicht en een rustigere cabine. Dat verschil gaan we wel degelijk merken.

We rijden een ronde in de buurt van Malaga in Zuid-Spanje. Dit is niet alleen mooi voor de foto’s en het weer, ook het heuvel- en bergachtige landschap is uitstekend geschikt om te voelen wat de nieuwe XF doet. Overigens werd hier in de tijd ook de XF105 aan de pers geïntroduceerd. Na het rijden volgt een uitgebreide impressie, hier, op Truckstar.nl.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie