| 14:53 | Arjan Olsthoorn

Klassieker: op pad met een razendsnelle visrijder

Dat Mercedes ook dikke achtcilinders met dito geluid maakte, bewijst de viswagen die Van Wijk opknapte. De klassieker is nu een lust voor oog én oor.

Wim van Wijk uit Groot-Ammers is een Mercedes-fan van het eerste uur. De 64-jarige Zuid-Hollander heeft goede herinneringen aan de vrachtwagens met de driepuntige ster waarmee hij in de jaren tachtig en negentig levende vis en paling door Europa vervoerde. “En dan vooral de SK met V8 dieselmotor.” Zegt Wim van Wijk. “In die tijd hadden we al Mercedes vrachtwagens met aanhanger. In de laadbak met zijboorden stonden houten tanks waarin de levende vis vervoerd werd.”

Als Mercedes dit type nog zou maken, kocht ik zó weer drie stuks nieuw. Met de twin-turbo V8 dieselmotor van 350 pk en de EPS 16-bak. Ik zeg altijd: liever een klein hok en een V8 dan een groot hok zonder kracht. “In 1999 hebben we nog een Actros 2553 Type 2 met V8 diesel gekocht. Die hebben we nog steeds. Dat is net een straaljager, zo snel is hij.”

Hoewel Van Wijk lange tijd dik tevreden was over Mercedes, ging hij op Scania over toen een gebruikte, maar mooie 142 V8 bakwagen bij toeval op zijn pad kwam. Wim: “Mede hierdoor zijn we langzaamaan op een merk overgegaan dat nog wel trucks met een achtcilinder diesel aanbood. De Mercedes V8 was onze eerste liefde, de Scania V8 de tweede.”

Het hele verhaal over de dikke V8 van Van Wijk lees je in Truckstar 9.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie