| 10:20 | Bert Mateboer

Iveco blij met plannen CO2-vermindering

Truckfabrikant Iveco is zeer content met de plannen van de Europese Commissie om de uitstoot van CO2 fors te verminderen. In die plannen speelt het gebruik van LNG een grote rol: Iveco heeft reeds een uitgebreid gamma LNG-voertuigen.

De Europese Commissie ziet LNG als een goed alternatief voor diesel: ,,De toepassing van LNG-technologieën leidt tot een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met dieselvoertuigen. Bovendien verzekeren de huidige LNG-technologieën een lage uitstoot van vervuilende stoffen zoals NOx en fijnstof. Ook is al een voldoende grote tankinfrastructuur aanwezig. Bovendien opent het gebruik van LNG de deur voor bio-methaan, een volledig hernieuwbare brandstof die de CO2-uitstoot kan verminderen en een brug kan slaan naar een economie die is gebaseerd op de opwekking van energie uit afval.”

20% lagere CO2-uitstoot

De vermindering in NOx en CO2 waartoe de zware aardgastrucks van Iveco in staat zijn, werd recent nog aangetoond in het Equilibre-project, een initiatief van de Franse transporteurs om de uitstoot van trucks te meten in reële gebruiksomstandigheden. Uit de tests, met onder meer Stralis NP-trucks van 44 ton, bleek een daling van de NOx tussen 40 tot 64% in vergelijking met diesel, en een tot 20% lagere CO2-uitstoot. Met bio-methaan uit organisch afval kan de vermindering oplopen tot 80%. Met landbouwafval zelfs tot 95%.

Iveco is de enige fabrikant met een compleet gamma op aardgas, van lichte bedrijfsvoertuigen tot bussen en zware trucks met een GCW van wel 50 t. Momenteel zijn ruim 25.000 Iveco-voertuigen met alternatieve aandrijving in het verkeer, waaronder 6.000 specifiek in het openbaar vervoer en meer dan 6.000 zware trucks met een GVW boven 18 t.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie