| 09:50 | Arjan Olsthoorn

Itterbeek Transport bestelt 76 Scania’s XT

AmacroOok na de overname door Amacro blijft Itterbeek Transport trouw aan het Scandinavische merk. Dat doet het bedrijf met de bestelling van 76 exemplaren van de Scania XT, een mix van 420R in 4X2 en 460R in 6X4. Het wagenpark bestaat voor 100% uit Scania’s.

Begin 2022 werd het Belgische familiebedrijf Itterbeek Transport, dat gespecialiseerd is in het vervoer van afval, grond, grind en andere granulaten voor de bouw, overgenomen door dorpsgenoot Amacro. “Ik ben al jarenlang bevriend met de familie Itterbeek, en toen Jos en Freddy me vertelden dat ze stilaan op zoek waren naar een overnemer, heb ik geen seconde getwijfeld,” zegt Johan Cromphout, Gedelegeerd Bestuurder van Amacro. “De activiteiten van Itterbeek vormen de perfecte aanvulling op die van Amacro. Ook de visie en structuur van het bedrijf leenden zich tot de integratie.”

‘Uitstekende vrachtwagens’

Bij de overname blijft de bekende naam Itterbeek Transport bestaan. Ook de keuze voor Scania in het wagenpark van het bedrijf blijft van toepassing. In het verleden bestelde Itterbeek Transport al meermaals grote aantallen van de Scania XT. Terwijl de exemplaren van de vorige bestelling nog volop uitgeleverd worden, plaatste Itterbeek begin 2022, vlak na de overname, opnieuw een grote bestelling voor niet minder dan 76 exemplaren van het model.

Scania Huizingen is onlangs begonnen om de eerste voertuigen van deze order af te leveren. “De keuze in het verleden van Itterbeek voor de Scania XT was een juiste beslissing. Het zijn uitstekende vrachtwagens met veel comfort en een duurzame afwerking. Daarnaast kunnen ze tegen een stootje en blinken ze uit omwille van hun lage verbruik,” aldus Johan Cromphout, die met de Amacro-groep een leidende rol wil spelen om de CO2-uitstoot in de sector terug te dringen. “Waar het kan, maken we de keuze voor de meest ecologische technologie. Zo plaatsten we zonnepanelen, hebben we hybride kranen in dienst en zetten we in op transport via waterwegen. Voor het transport over de weg, kiezen we voor de zuinige vrachtwagens van Scania.”

Verbruiksdaling

Voor de nieuwe exemplaren van de Scania XT rekent Johan Cromphout op een verbruiksdaling van 7 tot 8%. “Daarvoor vertrouwen we niet alleen op de efficiëntie van de aandrijflijn, maar ook op de opvolging van het brandstofverbruik van de connected Scania’s. Dat kunnen we dagelijks checken via het Scania Fleet Management portaal. Voor elke vrachtwagen en elke week krijgen we een overzicht, zodat we kunnen bijsturen waar nodig. Hiervoor maken we gebruik van het Driver Evaluation programma van Scania. Vanaf dit jaar zal daarvoor trouwens iemand specifiek mee bezig zijn.”

Itterbeek koos voor een Maintenance contract voor de 76 exemplaren van de XT die dit jaar geleverd worden. “We hebben een uitstekende samenwerking met Scania Huizingen, waarvan de werkplaats hier vlakbij gevestigd is. Ook dat zorgt voor minder tijdverlies wanneer een vrachtwagen op onderhoud moet, en dus ook minder nutteloze kilometers,” besluit Johan Cromphout.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie