Heftige negende Dakar-etappe
| 14:00 | Truckstar Redactie

Heftige negende Dakar-etappe

De negende etappe van de Dakar Rally is niet zonder slag of stoot voorbij gegaan.

Vooral het grote aantal stenen op het parcours bleek een uitdaging te zijn voor de trucks: “Je hobbelt dan maar alle kanten op, en dat kilometers lang. Dat is niet erg, maar gewoon wel taai”, vertelt Mammoet Rallysport-coureur Martin van den Brink na afloop.

Toch reed hij een goede rit, en kwam mooi als elfde over de streep. Een hoogtepunt in de etappe was overigens de enorme afdaling in de duinen bij Iquique, waarbij tevens hoge snelheden werden gehaald: “Dat is zo mooi: het uitzicht op het water, en dan echt vol gas van die enorme duinen afknallen, dat is echt genieten!” 

Heftige crash
Maar het ging niet iedereen goed af. Ales Loprais, een van de grote favorieten, belandde op het neutrale deel van de proef ondersteboven, met twee wielen in de lucht. De overige twee wielen bleken met de gehele vooras van de truck te zijn gescheurd.

‘Hoe sloop ik mijn auto’
Ook Peter van den Bosch viel de negende etappe zwaar: “Het eerste deel van 344 kilometer was het een kwestie van ‘hoe sloop ik mijn auto’. Gleuven, gaten, kuilen: bijna belachelijk. De route is op het laatste moment veranderd. Ik heb het gevoel dat ze deze etappe expres zwaarder hebben gemaakt, omdat er nog niet genoeg deelnemers waren uitgevallen”, aldus een geïrriteerde van den Bosch.

De afdaling was echter makkelijker dan vorig jaar. “Toen was dat een worsteling door de duinen, nu is het een pad”, zegt van den Bosch, die toch nog als zeventiende over de finish kwam, met zijn auto ‘bijeengehouden door spanbanden.’

Team de Rooy doet wederom goede zaken
Team de Rooy deed wederom goede zaken in de negende etappe. De Italiaan Biasion werd eerste, op twintig seconden gevolgd door de tweede De Rooy-Iveco: die van Hans Stacy. Gerard de Rooy werd derde.

Gerard: “Ik ben toch wel onder de indruk van het ongeluk met Loprais. Ze zijn alle drie overgebracht naar het hospitaal, Loprais had rugklachten en dat zet je aan het denken. Verder hadden we in het eerste deel van de special een flinke klapper gemaakt en daarbij reden we de twee reactiearmen van de vooras krom. Daardoor moesten we de laatste negentig kilometer behouden rijden. Het is allemaal heel goed te herstellen dus ik laat het aan Hugo over dat er morgen weer een tip-top truck aan de start zal staan.”

Jos Smink
Inmiddels is Jos Smink met zijn rode Ginaf de top twintig ingereden. Hij begon de negende etappe vanaf plek twinitig: “Er was vandaag veel stof. Stof en nog meer stof”, zegt Smink na afloop. “Maar ja, daar kan je wel over jammeren, maar daarmee krijg je niet minder stof, ’t hoort allemaal bij Dakar. Het vervelende is, als je achter iemand zit, dat je steeds in een licht bruine muur van stof rijdt. Het is dan gas geven, remmen, weer gassen, weer remmen en ga zo maar door”, aldus Jos.

Ook hij en zijn monteur en navigator hadden lol in de afdaling naar de oceaan. “Van de  fabelachtige afdaling bij Iquique hebben we geweldig genoten. Het was nu niet onbekend meer en dan weet je wat je te wachten staat. Geweldig als je zoiets mee kan maken. Onder aan die schuine drie kilometers hebben we elkaar weer de handen geschud. Deze negende zit ook weer in de pocket”, aldus navigator Peter Strijkel.

De heren Smink kwamen als negentiende binnen en staan nu op een prima zeventiende plaats in het truck-klassement.

 
Klik hier voor de uitslag van de negende etappe.

Klik hier voor de stand in het truck-klassement.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie