Gerjac
| 12:30 | Rosalie Mulder

Gerjac zet Volvo FM met 145 tonmeter autolaadkraan in

Gerjac Transport & Kraanverhuur uit Velsen-Noord heeft een Volvo FM 500 10×4-bakwagen/trekker aan de vloot toegevoegd. De truck is voorzien van een 145 tonmeter Fassi-autolaadkraan: de zwaarste kraan die Gerjac ooit in gebruik heeft genomen.

Met deze multifunctionele truck kan Gerjac de zwaarste hijsklussen zelfstandig op locatie uitvoeren. De Volvo FM is geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks Beverwijk.

Gerjac is gespecialiseerd in transport en kraanverhuur voor alle voorkomende hijswerkzaamheden. “Voor ons werk hebben we steeds zwaardere autolaadkranen nodig”, vertelt Gerben Groot, samen met zijn vrouw Monique eigenaar van het bedrijf. “De vraag naar totaaloplossingen neemt toe. Klanten zijn op zoek naar één contact voor al hun vraagstukken, bijvoorbeeld om zware machines te verplaatsen. We willen ‘ja’ kunnen zeggen op elke vraag en daarom hebben we ons wagenpark uitgebreid met een 145 tonmeter autolaadkraan, onze zwaarste kraan ooit. Vervolgens hebben we een truck gezocht die daarvoor geschikt is.”

Inzetbaar als trekker en bakwagen

Gerjac Transport & Kraanverhuur koos voor een Volvo FM 500 10×4 die inzetbaar is als trekker en bakwagen. “Wij hebben onze wensen op tafel gelegd en vervolgens hebben LVS Trucks en Fassi deze configuratie voorgesteld. Een 5-asser biedt de meeste stabiliteit. De truck is af fabriek voorzien van een chassis met innerliner dat volledig doorloopt tot voor de grille, waar een extra stempelpoot zit. We hebben daardoor de beschikking over vijf stempelpoten voor optimale stabiliteit. Groot voordeel is dat Volvo Trucks het innerliner chassis af fabriek levert. Dat bekort de levertijd en scheelt kosten.”

“Met de Volvo FM in deze uitvoering hebben we een multifunctionele truck voor alle voorkomende werkzaamheden. Meestal zetten we deze truck in als bakwagen maar de laadbak is demontabel. Onder de laadbak zit een koppelschotel zodat we de truck ook kunnen inzetten als trekker voor alle opleggers en diepladers die we in onze vloot hebben.”

Fly-jib

De 145 tonmeter Fassi-autolaadkraan is uitgevoerd met fly-jib. “Dat resulteert in een hijsbereik van bijna 37 meter. De autolaadkraan kan ook worden voorzien van een hoogwerkerbak waarmee we tot 40 meter hoogte kunnen komen. Met de truck en autolaadkraan in deze configuratie zijn we volledig selfsupporting en daardoor kunnen we het werk zo efficiënt mogelijk doen. Binnenkort krijgen we ook een powerpack, zodat we de kraan volledig elektrisch kunnen aandrijven.”

Lage instap

Met de nieuwste Volvo FM breidt Gerjac Transport & Kraanverhuur b.v. het aandeel Volvo-trucks in zijn vloot verder uit. “We hebben tien Volvo-trucks in de vloot, zowel Volvo FH-trekkers als Volvo FM-kraanauto’s”, zegt Groot. “Groot voordeel van de Volvo FM is de lage instap. Een machinist stapt op een werkdag heel wat keren in en uit en dan is een lage instap wel zo prettig.”

Over Gerjac

De basis voor het huidige Gerjac Transport & Kraanverhuur werd in 1976 gelegd door Jaap Groot. Hij begon in 1976 met een transportonderneming.  Met drie bakwagens reed hij vooral voor Tata Steel, toen nog Hoogovens. In 1991 kwam zijn zoon Gerben erbij. Hij heeft de zaak in 1995 overgenomen en vanaf 2001 zijn Gerben en zijn vrouw Monique de eigenaren. Zij hebben het bedrijf verder opgebouwd en uitgebreid als specialist in transport en kraanverhuur. Daarnaast heeft Gerjac een gassendepot.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie