MAN en Mercedes onderbreken productie
| 12:16 | Truckstar Redactie

Grootste truckfabriek bestaat 50 jaar

De grootste truckfabriek op aarde, de vrachtwagen-fabriek van Mercedes-Benz in het Duitse Wörth, bestaat vijftig jaar.

In Wörth vieren ze deze week een feestje. Op 1 oktober 1963 liep in de toen gloednieuwe fabriek de eerste Mercedes-Benz vrachtwagen-cabine van de band. Nu, vijftig jaar is het de grootste truckfabriek op aarde met 11.500 medewerkers en een productie van 470 trucks per dag.

Aankoop stuk land in Wörth in 1960

Het begint echter allemaal op 17 november 1960 toen Daimler-Benz een stuk grond van 2,5 miljoen vierkante meter aankocht van de gemeente Wörth. Een enorm stuk grond, waar in eerste instantie op bescheiden schaal begonnen zou worden met een motorenfabriek.

De productie van motoren gaat in 1962 echter naar Mannheim en op 1 oktober 1963 begint de productie van truckcabines. In het eerste jaar worden er 22.000 cabines gebouwd.

Vanaf 1964 worden die cabines in Wörth ook gespoten en van een interieur voorzien en in het zelfde besluit men de volledige truck-productie te concentreren in Wörth. Tot dan toe werden zware trucks in Gaggenau gebouwd en lichtere trucks in Mannheim.

Toen was de bedoeling om een jaarlijkse capaciteit van 48.000 trucks te hebben. Maar dat plafond werd in 1969 al bereikt. Dit werd verdubbeld naar 100.000 trucks per jaar. In 1975 worden er reeds meer dan 105.000 trucks gebouwd.

Grootste truckfabriek bestaat 50 jaar

Neuen Generation

Een belangrijk moment is de start van de Neuen Generation in 1973. In de jaren tachtig worden deze modellen omgedoopt tot de bekende SK (schwere klasse) en LK (leichte klasse). Die blijven in productie tot 1996 waarna de eerste serie Actros en Atego (1997)gelanceerd worden.

Rond die tijd veranderen ook de productiemethodes. De lijnen worden zo ingericht dat die flexibeler, verschillende types en modellen trucks kunnen bouwen. In 2001 komt de Axor erbij en in 2002 verhuist de productie van de Unimog van Gaggenau naar Wörth. In 2008 wordt het ontwikkelings- en testcentrum voor trucks geopend.

470 trucks per dag

Inmiddels zijn er in Wörth meer dan drie miljoen trucks van de band gerold en iedere dag komen daar ongeveer 470 trucks bij; dat is iedere drie minuten een nieuwe truck. Geen enkele truckfabriek heeft zo’n hoge productie. De jaarlijkse capaciteit ligt op meer dan 100.000 voertuigen.

Uiteraard past Mercedes-Benz in Wörth het ‘just in time’-principe toe. Dagelijks melden zich zo’n duizend keer toeleveranciers met zo’n vierduizend ton materiaal dat vrijwel direct gebruikt wordt. Acht grote toeleveranciers produceren hun materialen letterlijk om de hoek op Industriepark Wörth.

Export naar 150 landen

Interessant is dat maar liefst veertig procent van de geproduceerde trucks voor de Duitse markt is. Bijna de helft van alle in Duitsland op kenteken gezette trucks komt daarmee uit Wörth. De overige zestig procent wordt naar meer dan 150 landen geëxporteerd.

Directeur van de fabriek in Wörth Yaris Pürsün zei deze week: “Het wereldwijde succes van de afgelopen vijftig bevestigt dat vrachtwagens uit Wörth synomien geworden zijn voor de Mercedes onder de trucks.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie