| 09:01 | Bert Mateboer

‘Ook in Nederland gesjoemel met AdBlue’

Ook in Nederland wordt gesjoemeld met het gebruik van AdBlue. Uit een onderzoek van het tv-programma Undercover blijkt het eenvoudig te zijn om aan apparatuur te komen die het AdBlue-programma uitschakelt.

Met deze apparatuur, op het eerste gezicht een simpel kastje, is het mogelijk de computer van de truck te laten ‘denken’ dat het AdBlue-systeem in volle werking is, terwijl het in feite is uitgeschakeld. Dat scheelt de ondernemer een forse hoeveelheid AdBlue, maar zorgt er ook voor dat de uitlaatgassen niet meer aan de eisen van Euro 5 of Euro 6 voldoen. Daar staan torenhoge boetes op die veel meer kosten dan de besparing oplevert, terwijl er ook schade aan het systeem voor uitlaatgasnabehandeling en het roetfilter kan optreden.

Prijzen vanaf 150 euro

Op internet is het vrij eenvoudig adressen te vinden van bedrijven die dit soort apparaatjes aanbieden voor prijzen van 150 euro. Er wordt bij vermeld dat de apparatuur alleen in landen buiten de Europese Unie gebruikt mag worden. Toen Undercover met een verborgen camera langs zes van deze bedrijven ging, was het bij alle zes zonder veel problemen mogelijk deze apparatuur aan te schaffen. Ook installeren zou bij deze bedrijven geen probleem zijn. Ze overtreden de wet niet, want de aanwezigheid van een AdBlue-emulator, zoals zo’n ding heet, is niet verboden binnen de Europese Unie. Het gebruik ervan natuurlijk wel. Overigens hebben we al over dit onderwerp geschreven in Truckstar nummer 2 (pagina 31).

Controle vrijwel onmogelijk

Navraag bij het ministerie van ILT maakt duidelijk dat het voor de overheid vrijwel onmogelijk is hierop te controleren. Dit moet namelijk aan de uitlaat van het voertuig gebeuren. Voor de APK echter volstaat het uitlezen van de on board unit of OBU. Als deze geen foutmelding geeft, is de truck geslaagd voor de test. Controles van uitlaatgassen langs de weg zou een optie zijn,  maar het ontbreekt aan geschoolde mensen, tijd en apparatuur om dit goed te kunnen doen.

Het programma van Undercover in Nederland is uitgezonden op zondagavond 19 maart.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie