| 11:59 | Bert Mateboer

Chauffeurs ontevreden over eindbod werkgevers

Veel chauffeurs zijn niet tevreden over het eindbod dat de werkgevers hebben gedaan tijdens de cao-onderhandelingen. Transport Belangen Vereniging Nederland roept chauffeurs op werkgeversorganisatie TLN met mailtjes te bestoken. Als dat niet helpt, komen er andere acties…

Het eindbod van de werkgevers komt erop neer dat de 140.000 werknemers in het transport er in drie jaar tijd 10% in loon op vooruit gaan, maar dat de vergoeding van de overuren er op achteruit zal gaan. Ook een aantal voorzieningen voor oudere chauffeurs, zoals de zogenaamde oudelullendagen, komt te vervallen.

Voor de 77.000 chauffeurs die onder deze cao vallen, pakt het eindbod heel verschillend uit: voor de jongeren die net beginnen, is de cao heel gunstig; voor de ouderen die veel overuren maken, is hij minder gunstig. Ook de chauffeurs die voorheen onder de KNV-cao vielen, zijn niet blij met de nieuwe cao.

Eindbod vooral ongunstig voor ouderen met veel overuren

Volgens Transport Belangen Vereniging Nederland (TBV-NL) is de loonsverhoging van 10% slechts een druppel op de gloeiende plaat. Vooral als je ervan uitgaat dat het basissalaris van de chauffeur al jaren 20% achterloopt. Veel chauffeurs moeten het hebben van de overuren en daar wordt nu juist in gesneden. TBV-NL roept alle chauffeurs daarom op ‘nee’ te zeggen tegen het eindbod van de werkgevers.

De vakbonden (FNV en CNV) gaan het eindbod van de werkgevers voorleggen aan hun leden. Dat zal in de loop van april gebeuren. Als de leden het niet eens zijn met het eindbod, wordt het door de bonden niet geaccepteerd en zal er opnieuw onderhandeld moeten worden.

Degenen die geen lid zijn van een vakbond, hebben geen stem in dit hele verhaal. Het enige wat ze kunnen doen is duidelijk laten merken dat ze het er niet mee eens zijn, bijvoorbeeld door TLN te bestoken met mailtjes. Als de werkgevers duizenden mailtjes krijgen, zullen ze die niet zomaar naast zich neer kunnen leggen. Maar formeel hoeven de werkgevers zich alleen wat aan te trekken van de vakbonden.

Stuur een protestmail

Via de site van TBV-NL is het mogelijk een protestmail te sturen naar de werkgevers:

http://www.tbv-nl.nl/nieuwe-cao-zo-accepteren-we-het-niet-actie/

Op dit moment zijn er inmiddels 1500 mails verstuurd.

 

3 Reacties
  1. Ben nu 21 jaar en chauffeur. Als het zo door gaat wil er niemand meer chauffeur worden!! Doen jullie allemaal zelf. Of willen jullie allemaal Oostblokkers hebben ofzo??

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie