Gotthard-spoorlijn langer versperd door aardverschuiving
| 13:09 | Truckstar Redactie

Gotthard-spoorlijn langer versperd door aardverschuiving

Groot deel goederenvervoer nu over de weg.

Een grote rotslawine bij het Zwitserse Gurtnellen zorgde vorige week dinsdag voor versperring van de spoorroute tussen Luzern en Chiasso. Als gevolg van het natuurgeweld blijft de Gotthard-spoorlijn naar verwachting een maand dicht ten behoeve van schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden. Zwitserse bronnen melden 6 juli als mogelijke datum voor heropening van de spoorlijn.

Bij de aardverschuiving belandde twee- tot drieduizend kubieke meter gesteente en ander meegesleurd materiaal op het spoor. Er kwam hierdoor één persoon om het leven, twee anderen raakten gewond. Eerder dit jaar deed zich ook al een aardverschuiving voor.

De Gotthardroute is één van de belangrijkste Noord-Zuidverbindingen in Zwitserland. Het is daarom niet verwonderlijk dat de aardverschuiving zorgt voor een logistieke puinhoop. SBB, de Zwitserse spoorwegmaatschappij leidt haar goederenstromen nu om via andere routes. De belangrijkste uitwijkroute is de Simplonpas. Daarnaast wordt er gekeken of er meer treinen in het weekend kunnen rijden.

Ondanks de uitwijkroutes bestaat er een capaciteitstekort van zo’n 90 goederentreinen per dag. Een groot deel van dat tekort wordt opgevangen door het wegvervoer.

Meer informatie over de omleidingsroutes is te vinden op de site van SBB.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie