DHL
| 09:10 | Rik Werner

Vakbonden slepen flinke salarisverhoging voor pakjesbezorgers DHL uit het vuur

Ruim vijfduizend pakjesbezorgers bij DHL Parcel e-Commerce (voorheen Selektvracht) worden vanaf 1 januari niet meer per pakje betaald, maar per uur. Dat betekent dat de bezorgers er in loon op vooruitgaan. De vakbonden FNV en CNV hebben hierover met DHL een akkoord bereikt in een nieuwe cao.

Egon Groen, bestuurder FNV Transport & Logistiek, reageert verheugd: ,,Dit akkoord markeert het einde van een periode waarin DHL met stukloon werkte. Dat is een groot succes. Voor de mensen betekent dit een flinke vooruitgang.’’

Van stukloon naar uurloon

Over de cao is lang onderhandeld. Voor de ruim 5.000 bezorgers geldt dat ze vanaf 1 januari per uur worden betaald. Het uurloon gaat dan omhoog naar 10,17 euro bruto, een plus van 12,5 procent. Per 1 januari 2019 gaat het uurloon opnieuw omhoog, naar 10,68 euro bruto, een plus van 5 procent. Voor de overige medewerkers (in de loods en op kantoor) is voor de komende twee jaar een loonsverhoging afgesproken van in totaal 6 procent. ,,Het is gelukt, we zijn eindelijk van het stukloon af. De bezorgers krijgen voortaan op een transparante en rechtvaardige manier per uur betaald”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. ,,Een mooi resultaat, waarmee we echt een stap vooruit zetten.’’ Er komen ook meer vaste contracten. Voor werknemers die dit willen, worden de bestaande 0-urencontracten en oproepcontracten omgezet naar contracten voor vaste dagen.

Toeslagen

Voor het werken op zaterdag en zondag krijgen bezorgers voortaan toeslagen. Voor de zaterdag geldt een toeslag van 35 procent op het uurloon. Voor de zondag een toeslag van 100 procent op het uurloon. De nieuwe cao heeft een looptijd tot 1 januari 2020. De cao-partijen hebben afgesproken dat vanaf die datum aansluiting wordt gezocht bij de cao beroepsgoederenvervoer. Dat betekent dat parkjesbezorgers in de toekomst opnieuw een salarisverhoging tegemoet kunnen zien.

Lees ook: Toch principeakkoord cao DHL Express.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie