Heftige avondspits verwacht
| 12:12 | Korneel Luth

Filezwaarte 10 procent toegenomen

De filezwaarte in ons land is de afgelopen zes maanden met tien procent toegenomen.

Dat meldt de ANWB, die de toename toeschrijft aan het aantrekken van de Nederlandse economie. In de regio Amsterdam zijn de files het meest toegenomen. Daar steeg de filezwaarte met 49 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. 

Daling filezwaarte regio Rotterdam

Dat het aanleggen van nieuwe wegen en het verbreden van bestaande wegen wel degelijk helpt, bewijst de regio Rotterdam. In die regio daalde de filezwaarte met dertien procent. De opening van de A4 tussen Delft en Schiedam heeft veel lucht gegeven. De files op de A13 zijn daardoor een stuk minder zwaar geworden. Ook de verbreding van de A15 aan de zuidkant van Rotterdam heeft een sterk positief effect. De A20 aan de noordkant van de stad is nog wel een groot probleem. 

Filezwaarte 10 procent toegenomen
De filezwaarte is de lengte maal de duur van de file. (Afbeelding: ANWB)

A4 bij Leiden blijft bottleneck

Problemen zijn er ook nog op de A4 bij Leiden. De grootschalige verbreding – en opsplitsing van de rijbaan in een hoofd- en parallelrijbaan – helpt vooralsnog niet de files op te lossen. 

Op de hoofdrijbaan moet het verkeer namelijk terug van drie naar twee stroken met heftige dagelijkse filevorming als gevolg. De huidige situatie leidt zelfs tot meer files dan toen er – tijdens de werkzaamheden – 2×3 versmalde rijstroken beschikbaar waren in één van de twee verdiepte bakken.

Andere knelpunten

Andere knelpunten zijn momenteel: de A1 richting het oosten door ’t Gooi en ter hoogte van knooppunt Eemnes en Baarn, de A27 richting het zuiden ter hoogte van knooppunt Noordeloos en de A58 tussen Moergestel en Oirschot. De tijdelijke afsluiting van de Velsertunnel geeft ook extra problemen op de A9 richting Alkmaar.

Grote projecten bij Amsterdam

Rond Amsterdam zijn op dit moment grootschalige wegprojecten gaande. Zo wordt de A9 om Badhoevedorp gelegd. Een deel van die omlegging werd recentelijk reeds geopend. De A9 Gaasperdammerweg wordt verbreed naar 2×5 rijstroken met een wisselbaan. De weg wordt tevens ondertunneld. Verderop wordt de A1 tussen Diemen en Muiderberg verlegd en verbreed en wordt de A6 tot aan Almere verbreed. 

Drukte neemt overal toe, ook op provinciale wegen

Overigens zijn de files in het noorden, oosten en zuiden van het land ook toegenomen, evenals in de regio’s Den Haag en Utrecht. 

Daarnaast zijn op het onderliggende wegennet veel knelpunten, meldt de ANWB. De vijf grootste regionale knelpunten op provinciale wegen zijn momenteel: de Spijkenisserbrug in Spijkenisse, de N35 Zwolle – Almelo, de Algebrabrug in Krimpen aan de IJssel, de N44 bij Wassenaar en de aansluiting N201/A2 bij Vinkeveen.

De ANWB doet hier onderzoek naar. Via een speciale web-pagina kun jij als weggebruiker aangeven waar je vaak stilstaat.

Lees ook:

A4 bij Leiden blijft bottleneck

Klik hier voor het nieuwsoverzicht 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie