Fardau-Brecht Hof
| 09:36 | Arjan Olsthoorn

De stoere toekomst van ons vak

Ze mailde Truckstar of haar vader Edwin met zijn Scania in het blad mocht. Nu staat ze er zelf in, want wij zijn onder de indruk van Fardau-Brecht Hof (13).

Dat het steeds moeilijker wordt om jongeren warm te krijgen voor een bestuursfunctie met veel pk’s is geen onbekend gegeven. Gelukkig zijn er óók lichtpuntjes voor de vele transportbedrijven die niet weten waar ze het moeten zoeken: dat is namelijk onder de rook van Zwolle, in de luwte van de A28 bij Staphorst. Daar woont de vijftigjarige Edwin Hof, alias ‘Koeiuhboer on tour’, die al sinds 1994 chauffeur is bij Drost Veetransport uit Koekange. Edwin is zelf kleinzoon van een veehandelaar en zoon van een veevervoerder. Ook zijn broers zijn chauffeur in het veetransport. De familie breekt zich er nog steeds de hersens over of het genetisch is bepaald of niet, maar het heeft er wel alle schijn van. Edwin is namelijk ook vader van enkele aanstormende talenten in het chauffeursvak die óók het veevervoer wel zien zitten.

‘Eigen wil’

De reden dat wij eens langskwamen om poolshoogte te nemen hoe het er met onze bestuurlijke toekomst voor staat, was dan ook Edwins jongste dochter Fardau-Brecht. Zij trok onlangs de stoute schoenen aan en stuurde Truckstar een e-mail met de vraag of haar vader en zijn Scania V8 S 520 uit 2020 eens op de voorpagina mochten. Zit je 28 jaar nietsvermoedend in alle rust achter het stuur, word je opeens gebeld door een verslaggever van Truckstar. Niet of je een abonnement wilt, maar of je met je dochter eens in het blad wil staan, nota bene iets wat die dochter zelf zo heeft geregeld. Vader Edwin kan er hard om lachen. „Ja, ze heeft een eigen wil”, zegt hij, zowel trots als zuchtend.

Gek van vrachtwagens

Dat Fardau-Brecht serieus is over het vak blijkt wel als we haar aan de keukentafel spreken. Ze is net begonnen als truckspotter op Instagram (@truckspotter_lichtmis), maar al van jongs af aan is ze gek van vrachtwagens. En dan met name van een Scania zoals haar vader die heeft. Ze is niet de enige in de familie Hof, want broertje Emil (10) kan ook niet wachten tot hij achter het stuur mag kruipen.

Het is bijna zomervakantie als we de familie spreken en dat betekent weer mee met pa, kalfjes vervoeren. Bij de zwaardere dieren kan Fardau-Brecht nog niet volledig meehelpen. „Die zijn nog te sterk voor me”, vertelt ze wijs. Edwin knikt. Een paar weken eerder werd bij een slachterij een collega dodelijk verwond door een stier: „Het is altijd opletten met dieren, want ze kunnen altijd een schop uitdelen. Je moet ze in elk geval nooit de rug toekeren. Deze jongen deed volgens mij alles goed, maar die stier was zo ontzettend snel.”

Ondanks de gevaren zal Edwin zijn dochter dit werk niet uit het hoofd praten. „Ze moeten hun eigen pad kiezen, dat bepaal ik niet”, zegt hij. Overigens is zoon Emil misschien nog wel ambitieuzer dan zijn zus: hij voorziet voor zichzelf een bestaan als eigenrijder met een kleine vloot auto’s.

Dit verhaal kan je vinden in Truckstar 9/2022.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie