*

Van Genugten Iveco Dakar
| 07:59 | Rik Werner

Dakar etappe 10: Van Genugten pakt met lichte tegenzin tweede dagzege

Team De Rooy Iveco deed goede zaken in de tiende etappe van de Dakar Rally. Ton van Genugten boekte zijn tweede ritzege en klom naar de vierde plaats in het truckklassement. Federico Villagra werd op 33 seconden achter Van Genugten tweede en halveerde in het klassement zijn achterstand op Eduard Nikolaev. Janus van Kasteren (Renault) beleefde juist een rampdag.

Er gebeurde veel in de 373 kilometer tellende proef tussen Salta en Belén. Motorrijders raakten de weg kwijt, auto’s gingen kapot en ook bij de trucks waren er grote verschuivingen. Al vroeg in de etappe zag Van Genugten, die als zesde startte, twee Kamazzen met lekke banden staan. En even later ook de derde. ,,Ik ben heel voorzichtig over de stenen gereden om niet ook lek te rijden. Maar ik heb daarna wel het gas erop gezet. Uit strategisch oogpunt wilde ik eigenlijk niet winnen, maar ik ga ook niet wachten op die Kamazzen. Als ik dan toch tijd kan pakken, doe ik het.”

Van Genugten Iveco Dakar

Kapotte bak

De formatie van Mammoet Rallysport blijft in de 40e Dakar Rally weinig of niets bespaard. In de tiende etappe kregen Janus van Kasteren, navigator Wouter de Graaff en monteur Richard Mouw opnieuw bezoek van de pechduivel. Een kapotte bak in het eerste deel van de proef dwong het trio om te wachten op de ‘wegenwacht van de woestijn’. Van Kasteren verspeelde daarbij veel tijd.

Doordat de Kamazzen problemen kenden, kroop de top vijf van het klassement dichter bij elkaar. Villagra heeft nog maar 24 minuten achterstand op Nikolaev, Van Genugten ging Airat Mardeev voorbij en heeft zicht op de derde plaats van Siarhei Viazovich (MAZ). Het verschil is 20 minuten.

Janus van Kasteren Renault

Tegelijk

In de elfde etappe starten de tien snelste motoren van de dinsdag, de tien beste auto’s en de vijf beste trucks tegelijk. De rest komt er later achteraan. Van Genugten en Villagra moeten het in een rechtstreeks gevecht opnemen tegen Viazovich, Nikolaev en Mardeev.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie