De Grote Truckstar Chauffeursenquête
| 12:12 | Rik Werner

‘Chauffeur met medicatie loopt risico bij controles’

Beroepschauffeurs die medicijnen gebruiken lopen het risico dat hun rijbewijs wordt ingenomen bij een test onderweg. Die medicijnen kunnen makkelijk voor drugs worden aangezien. Dat meldt TLN die de politiek om aandacht heeft gevraagd.

Op 1 juli 2017 is het strafrecht gewijzigd waardoor het gebruik van drugs, in het bijzonder THC, amfetamine en morfine, in het verkeer strafbaar is geworden.

ADHD

,,Sommige beroepschauffeurs gebruiken medicatie, bijvoorbeeld voor een aandoening als ADHD’’, licht TLN-voorzitter Arthur van Dijk toe. ,,Zij hebben dat bij het CBR gemeld en zijn onder controle bij hun arts. In de betreffende medicatie, die volstrekt legaal is verstrekt, bevindt zich de werkzame stof dexamfetamine. Dit is een stof die onder de amfetamines wordt gerangschikt.’’

Toestemming

Hoewel het medische traject volledig juist is doorlopen, het CBR op de hoogte is en via de afdeling Rijgeschiktheid ook toestemming heeft gegeven, lopen chauffeurs met dergelijke medicaties toch het risico dat zij onderweg worden getest en dat hun rijbewijs wordt ingenomen.

In gesprek

TLN heeft de kwestie aangekaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft daarnaast ook het initiatief genomen om samen met FNV en CNV een brief te sturen naar uiteenlopende ministeries om de problematiek onder de aandacht te brengen.

Toezegging

Inmiddels is er vanuit de ministeries de toezegging gedaan dat er wordt gezocht naar een oplossing voor beroepschauffeurs met legale medicatie. ,,Het vinden van de oplossing kan echter nog enige tijd duren, naar verwachting tot medio 2018’’, aldus Van Dijk. ,,Dat betekent dat er tot die tijd nog geen regeling is voor dergelijke gevallen.’’

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie