Volvo accusysteem
| 10:40 | Rik Werner

Vooral chauffeurs profiteren van nieuw accusysteem van Volvo

Volvo introduceert een nieuw accusysteem voor de FH en FM. Chauffeurs zouden er vooral in de winter profijt van hebben: meer comfort en betere leefomstandigheden.

Het systeem levert volgens de fabrikant voldoende vermogen voor alle functies in de cabine. Tegelijkertijd zou het risico op leeglopen tot een absoluut minimum zijn beperkt.

Twee afzonderlijke sets

Het ‘batterijencomplex’ bestaat uit twee afzonderlijke sets accu’s: één voor het starten van de motor en één voor alle andere elektrische apparatuur in de cabine. De enige functie van de startaccu’s is het starten van de motor. Deze startaccu’s worden, aldus Volvo, niet beïnvloed door ander stroomverbruik. De elektriciteit voor alle andere functies in de cabine wordt geleverd door afzonderlijke gelaccu’s.

Volvo accusysteem

Meer comfort

Door geltechnologie te gebruiken, kan het nieuwe systeem voldoen aan de steeds hogere energie-eisen, stelt de Zweedse fabrikant. Geltechnlogie heeft het vermogen om hoge energieconcentraties langer vast te houden. ,,Chauffeurs kunnen genieten van meer comfort en betere leefomstandigheden in de cabine. Ze weten dat ze altijd over voldoende vermogen beschikken en lopen een minimaal risico dat de energie van de startaccu’s wordt uitgeput”, zegt Samuel Nerdal van Volvo.

Lager brandstofverbruik

De voordelen komen het beste tot hun recht in het internationaal transport en bij extreme warmte of koude. ,,Zelfs op winteravonden kan de chauffeur genieten van een goede nachtrust, zonder dat hij op hoeft te staan om de motor te starten en de accu’s op te laden”, legt Samuel Nerdal uit. Minder starts van de motor betekent bovendien een lager brandstofverbruik en minder impact op het milieu. ,,Een geparkeerde truck, met een stationair draaiende motor, verbruikt ongeveer drie liter brandstof per uur. Met onze oplossing is het mogelijk de stationair-tijd te minimaliseren en zo de brandstofkosten aanzienlijk te verlagen.”

Volvo accusysteem

Langere levensduur

De nieuwe gelaccu’s zouden een langere levensduur moeten garanderen dan conventionele loodzuuraccu’s. In moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld koude, verwacht Volvo dat de gelaccu’s tien tot vijftien keer langer meegaan. De accusystemen zijn als optie te bestellen voor alle versies van de Volco FH en FM, aldus de Nederlandse importeur.

Lees ook: Smeekbede Tjitze Bouma om beetje meer geduld op de weg na noodremongeluk

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie