Scania truckkartel
| 15:09 | Arjan Olsthoorn

Boete Scania truckkartel blijft overeind

Scania heeft vorige week bakzeil gehaald met het aanvechten van de boete van € 880,52 miljoen in verband met kartelvorming tussen 1997 en 2011. Het Gerecht van de Europese Unie heeft het beroep dat Scania had aangetekend tegen de boete, verworpen.

Scania heeft zich volgens de Europese Commissie, samen met de fabrikanten DAF, MAN, Daimler, Iveco en Volvo/Renault, schuldig gemaakt aan kartelvorming. Dit truckkartel had tot doel om de prijzen van vrachtwagens door heel Europa kunstmatig hoog te houden. Het is door de duur en de intensiteit het meest ernstige truckkartel tot nu toe.

Gevecht

Terwijl de overige 5 fabrikanten in juli 2016 al een schikking bereikten met de Commissie, koos Scania voor het gevecht. Naar nu blijkt, zonder succes. De volledige boete blijft daardoor intact. Wel heeft Scania nog de mogelijkheid om, als laatste mogelijkheid, naar het Europees Hof te stappen. De kans dat dit alsnog succes zal hebben, is klein.

NLtruckkartel

Alle fabrikanten kijken door heel Europa aan tegen vele civiele rechtszaken, waarin transportbedrijven het bedrag dat zij door de prijsafspraken teveel hebben betaald, terug claimen. In Nederland heeft NLtruckkartel – het initiatief dat TLN samen met TVM en advocatenkantoor Hausfeld  heeft opgestart – daarin een leidende rol. Inmiddels lopen er diverse procedures bij de rechtbank Amsterdam.

Dat de boete van Scania intact blijft, ondersteunt de stelling van NLtruckkartel dat ook Scania-kopers gedupeerd zijn door het kartel. NLtruckkartel heeft dit al van begin af aan geroepen en daar ook naar gehandeld.

Bron: TLN

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie