verborgen schatten
| 07:50 | Robert Servaas

Truckstar Classics: verborgen schatten

In Druten bevindt zich naast een indrukwekkende collectie klassieke personenauto’s ook een imposante verzameling klassieke trucks. Voor Truckstar ging de deur een ochtend open.

Bekijk de fotogalerij onderaan deze pagina

Het is de collectie van ondernemer Frans van Haren, die graag anderen laat meegenieten van zijn verborgen schatten. Vandaag krijgen we de gelegenheid een kijkje te nemen bij die verzameling, die in een nieuw gebouwde loods staat opgesteld. Zo’n zeventig trucks heeft Frans, van vooroorlogse exemplaren tot youngtimers. De meeste zijn al gerestaureerd en staan klaar om mee te rijden als Frans dat zou willen.

Adem stokken

Dat belooft wat, maar wat er te zien is als de deur openzwaait, laat gewoon even de adem stokken. In een smetteloos witte hal staan allerlei trucks keurig in rijen opgesteld. Het voelt enorm, doordat er voldoende ruimte is tussen de geparkeerde klassiekers. De vele lampen aan het plafond maken er een heldere plek van. Langs de wanden van de hal hangen grote posters van oude trucks, die een extra dimensie aan de collectie geven. Even duizelt het, want waar moet je beginnen met kijken?

Opknapbeurt

We beginnen achterin, bij de drie eerste oldtimertrucks die Frans aanschafte, twee Mercedessen en een MAN. Dat gebeurde nadat hij met achterneef Jan Lewiszong naar een evenement voor klassieke trucks was geweest. Frans had al een passie voor klassieke auto’s, maar daar raakte hij al even gefascineerd door oude vrachtwagens. Na die eerste drie ging het snel en groeide het aantal naar nu zo’n zeventig exemplaren.

En net als bij de collectie personenauto’s wisselt er nogal eens iets: een aangekochte truck die toch niet in de verzameling past of plaats moet maken voor een ander exemplaar. Hoe groot de hal namelijk ook lijkt, zelfs hier is de ruimte niet onbeperkt. De meeste trucks staan er onberispelijk bij, allemaal gespoten in dezelfde donkerrode kleur met zwarte accenten. Zo waren ze echter niet bij binnenkomst. Bijna alle exemplaren hebben een restauratie achter de rug, variërend van klein tot ingrijpend. Het grote werk daarvoor wordt uitbesteed, maar wat eenvoudiger klussen vinden plaats in de eigen werkplaats. Dat er nog genoeg te doen is, blijkt uit de exemplaren elders in de hal die zo uit een oude schuur lijken te komen. Nog met het stof van jaren erop staan ze te wachten op een opknapbeurt. Soms is dat misschien wel jammer, want zo met alle tekenen van een zwaar en werkzaam leven erop heeft het ook wel wat.

Mooie trucks

Frans is echter van de mooie trucks en bij elk exemplaar weet hij precies hoe dat moet worden. Daardoor ontstaan er unieke exemplaren en dat alleen al maakt deze verzameling geweldig. En nog mooier, er zijn plannen om in de toekomst af en toe de deuren te openen voor liefhebbers. Als die plannen doorgaan, is een tripje naar Druten om deze verborgen schatten te bewonderen beslist de moeite waard.

Fotografie: Maurice Volmeyer

 

Je vindt deze reportage in de eerste editie van Truckstar Classics. Bestel ‘m nu!

Truckstar Classics

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie