Big Betty doet het anders
| 12:30 | Marco Bloem

Big Betty doet het anders

Twee medewerkers van de Noorse DAF importeur bouwden XF op in Hotrod-stijl. Op Truckstar.nl lees je het verhaal erachter!

Bij het openen van onze mailbox viel ons een enthousiast mailtje op van DAF-verkoper Vidar Melleby uit Noorwegen. Of we misschien interesse hadden in het exclusieve verhaal over een unieke trekker waar hij en zijn collega Atle Havig samen de initiators van zijn. Dat hebben we zeker! 

De trekker was ons al opgevallen via de sociale media, maar dankzij Vidar kennen we nu ook exclusief de achtergrond van de mattzwarte XF. Het blijkt een truck met een bijzonder verhaal. Vidar: “Het begon toen ik jaren terug toen ik in een gekke bui mijn idee op papier zette met photoshop. Gewoon, om te kijken hoe het eruit zou zien. Het bleef echter bij een idee: het resultaat heeft jarenlang ingelijst in mijn kantoor gehangen.” Daar kwam verandering in toen Atle Havig het team van DAF Noorwegen kwam versterken. 

Hotrod-scene

De Hotrod-scene in Noorwegen is blijkbaar een levendige, want net als Vidar bleek Atle een rasechte Hotrod-fan. De twee werden goede collega’s, en na vele enthousiaste gesprekken besloten beide heren dit jaar voor de jaarlijkse transportbeurs in Gardermoen Vidar’s idee te verwezenlijken. 

Big Betty doet het anders

Foto: Stiholt medewerker Torben Lassen voorzag de XF van een handgemaakte zonneklep.

Als basis voor de truck diende het Nordic Edition concept dat door DAF Noorwegen zelf is bedacht: een 6×2 XF FTS chassis aangepast aan de eisen van de Noren door de Deense truckopbouwer Stiholt. “Tot daar liep alles nog op rolletjes, maar toen moest er een beslissing genomen worden over de lak.”, meldt Vidar in zijn email. De spuiter beveelde een kleur aan die volgens hem en Atle veel te glanzend was. De uitstraling moest totaal niet shiny worden, maar zo matt als mogelijk. Uiteindelijk is dat gelukt: de heren kwamen een kleurstaal overeen met absoluut nul procent glans. 

Pinstripe 

Voor de echte Hotrod-look werd vervolgens de hulp ingeroepen van de Deense pinstriping-artiest Steen Gaarden. Vidar: “Hij voegde met vaste hand zijn ‘magie’ toe in de vorm van rode en witte pinstripes. Vervolgens hebben we het geheel afgemaakt door alle lampen aan de voorzijde te voorzien van een gele cover. Toen was de truck klaar om de weg op te gaan richting de beurs.”

Big Betty doet het anders

Foto: Glimmende onderdelen zijn niet te vinden op het DAF-project van Vidar en Atle. 

Op de ‘Transportmessa’ waren de reacties niet van de lucht: “Sommige bezoekers vonden de truck mooi, anderen verafschuwden hem. Maar zeker was dat iedereen wel een mening had over ‘Big Betty'”, meldt Vidar. 

Ipad

Vele kilometers noordwaarts was er ook iemand die een uitgesproking mening over de truck had. Eigenrijder en ‘Rockabilly’ Ronny Schwencke las op vrijdag op zijn Ipad over Big Betty terwijl hij zijn verplichte rust maakte, en was onder de indruk. Omdat zijn werkweek over was besloot hij koers te zetten richting de beurs in Gardermoen om de truck in levende lijve te aanschouwen. Er was weinig tijd, want de beurs sloot op zaterdag. ‘A long way to go, and a short time to get there’, zoals Vidar een bekende speelfilm citeert in zijn email. Ook voor hem en Atle drong de tijd: het leek erop dat de truck onverkocht de beurs weer zou verlaten. 

Maar daar kwam toch verandering in: “Ronny vond dat hij een statement moest maken. Hij meldde ons dat hij nooit onder de indruk is geweest van glimmende showtrucks met veel chroom, aluminium velgen en flitsende airbrushtaferelen uit de laatste blockbuster films.” De boodschap was duidelijk: Ronny werd de nieuwe eigenaar van de Hotrod-DAF.

Big Betty doet het anders

Foto: ‘Big Betty’ is inmiddels op weg. Meestal vervoert de XF goederen voor de offshore-industrie. 

Om Betty helemaal naar zijn smaak te verbouwen ging de truck nog een keer terug naar het Deense Stiholt. Metaalbewerker Torben Lassen (What’s in a name?) voorzag de truck vervolgens van een nieuwe, handgemaakte zonneklep en gaf de bumper extra stevige looks. Eveneens in Denemarken voorzag cabine-aanpasser FL Buur de truck van een rood-zwart interieur en diverse accessoires zoals een geluidssysteem, een tv, DVD-speler, een printer voor Ronny’s laptop, een koffiezetter en een magnetron.

Het resultaat is een truck zoals wij die in ieder geval nog nooit eerder hebben gezien. Misschien heeft de DAF in de verte nog iets weg van de Volvo eXtreme die we bij Truckstar in 2010 bouwden. In ieder geval is het geen dertien-in-dozijn truck, respect daarvoor!

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Truckstar Festivalmodel 2013

Foto: Het interieur werd door FL-Buur uit Denemarken geheel in rood en zwart gestoken. 

Beveiligde P bij Hazeldonk

Foto: Stiholt voorzag de truck van een andere achterbumper en opbergkisten aan het chassis.


3 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie