Bertus van Holland
| 11:14 | Arjan Olsthoorn

Bertus van Holland op 76-jarige leeftijd overleden

Ons bereikte het droevige bericht dat Bertus van Holland (15-10-1945 – 3-5-2022) afgelopen week is overleden. Bertus is de grondlegger van het truckracen zoals dat jarenlang een populaire sport was in Nederland en later ook in Europa. Vanaf 1980 heeft Bertus zich ingespannen om het idee wat hij in Amerika had opgedaan in Nederland te introduceren, wat hem goed is gelukt.

Samen met zijn vrouw Anita en broer Ton van Holland hebben zij zich hiervoor ingezet en vormden de STPF, Stichting Truck Power Festival. Begin jaren tachtig werden de eerste truckrace-wedstrijden gehouden op het Circuit van Zandvoort. Truckstar was daarbij ook betrokken en zo ontstond het Truckstar Power Festival, een gezellig samenkomen van gelijkgestemden. Daarmee is Bertus van Holland ook één van de grondleggers geweest van het Truckstar Festival zoals we dat nu kennen.

Wat begon als gezellig rondjes racen op het circuit met gewone werktrucks – de trailer werd afgekoppeld, een nummer op de deur geplakt en men was klaar om het circuit op te gaan – werd steeds professioneler. Zo ontstond er een heus kampioenschap wat in 1985 uitgroeide tot een Europees Kampioenschap. Het zorgde in die tijd voor veel spanning en sensatie bij het aanwezige publiek.

Het amateurisme in de sport verdween, maar de liefhebberij voor het truckgeweld werd steeds groter. Daarmee werd ook de aanwezigheid van ‘gewone’ werktrucks op en rond het circuit van Zandvoort steeds populairder. Vandaag de dag is het Truckstar Festival het grootste transportfeest in Europa.

Wij wensen alle nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie