BAG-agent schrijft extreme boetes
| 11:50 | Korneel Luth

BAG-agent schrijft extreme boetes

Een BAG-agent in Lübeck-Travemünde schrijft extreme boetes, zo meldt Transport in Nood.

Het gaat om BAG-agent Hoffman, aldus Transport in Nood, die vorige week drie Nederlandse chauffeurs in drie dagen op rij beboet heeft bij de ferry. De Duitse diender heeft een nieuw foefje gevonden om tot extreme boetebedragen te komen. In het geval van de Nederlandse trucks: 8.337,50 euro, 9.475,- euro en 8.117,- euro.

Digitacho niet aangemeld met bedrijfspas

De BAG-man controleert in de digitale tachograaf of die is aangemeld met de bedrijfspas. Is dit niet het geval, dan schrijft hij een boete van 375 euro maal 28 dagen. Daarmee komt het boetebedrag in principe boven de 10.000 euro uit. 

Truckstar nam contact op met één van de betreffende transportbedrijven. Volgens de directeur was de digitacho wel degelijk aangemeld geweest met de bedrijfspas. Bij het uitlezen was echter een fout gemaakt en was deze weer afgemeld.

Bij de andere twee trucks – van andere transportbedrijven – had men verzuimd de digitacho met de bedrijfspas aan te melden en was de bedrijfspas nooit in het apparaat geweest. Bij het ene bedrijf ging het om een nieuwe trekker, bij het andere bedrijf om een nieuw ingebouwde digitale tachograaf.

Absurde boete-bedragen

Voor alle drie de bedrijven kwam er een torenhoge boete en geldt dat deze boetes op geen enkele manier in verhouding staan tot het vergrijp. Laat staan dat de verkeersveiligheid in het geding is geweest.

Check of bedrijf is aangemeld in tacho

Chauffeurs wordt in ieder geval aangeraden om te checken of het bedrijf aangemeld is in de digitacho. Hieronder staat uitgelegd welke stappen je moet nemen.

BAG-agent schrijft extreme boetes
Foto plus uitleg: Transport in Nood.

Het controleren of de bedrijfskaart goed is geladen kan op twee manieren:

1. Door de bedrijfskaart in te voeren krijg je de melding dat het bedrijf al goed is ingevoerd of niet. Let er dus op met het verwijderen van de bedrijfskaart om het bedrijf niet af te melden. Dit doe je alleen als je de auto verkoopt of je levert een huurauto weer in.

2. Bij de VDO groter dan 2.0 (Stone > 7.5) kan je in het eerste loop-menu naar Display Voertuig, OK, in het tweede loopmenu Bedrijfsgegevens. Als er 3 streepjes staan is het bedrijf niet goed geladen (zie foto). Zie je een nummer (zie foto), dan is deze bedrijfskaart wel goed geladen. In de tachograaf zie je nergens de bedrijfsnaam, dus alleen het nummer van de bedrijfskaart.

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie