Albert Keijzer
| 12:30 | Arjan Olsthoorn

Albert Keijzer schakelt over op CNG

Het bedrijf Vollers is gespecialiseerd in transport en opslag van zogenoemde soft commodity’s. Op het havengebonden gebied van bedrijventerrein HoogTij in Westzaan heeft Vollers een groot en innovatief warehouse ontwikkeld. Dit warehouse is bestemd voor de opslag van cacaobonen voor de cacaobonen verwerkende industrie van Cargill in Zaandam. Voor beide bedrijven verzorgt Albert Keijzer al lange tijd het transport over de weg. Nu werken de drie bedrijven ook samen als het gaat over verduurzaming en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Minder uitstoot

Als het gaat om de transportbewegingen tussen de opslag bij Vollers en de verwerking bij Cargill wordt er al een behoorlijke slag gemaakt. Omdat Vollers nu de cacaobonen voor Cargill opslaat in de nieuwe vestiging in Westzaan hoeft men niet meer naar Amsterdam te rijden. Daarnaast is bij de bouw van het nieuwe warehouse ook rekening gehouden met minder transportafstand op het terrein zelf. Het gaat over vele tientallen ritten per week. Daar ligt al een aanzienlijke reductie van de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof.

Reductie van CO2

Rob de Visser, algemeen directeur van Albert Keijzer: “Wij hebben als transportbedrijf de afgelopen jaren veel gedaan aan verduurzaming en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat betrof ook onze transportmiddelen. Toen Vollers en Cargill ons vroegen mee te denken over verduurzaming zijn we aan het rekenen geslagen. We rijden voor Cosun Beet Company ook met trekkers op BIO-gas en de ervaringen zijn goed. Het enige nadeel is het feit dat je vaker moet tanken en dat dit niet overal kan. In het geval van Vollers en Cargill blijft het transport binnen de Zaanstreek. Tevens kan er op de route ook getankt worden. Uit berekeningen bleek al gauw dat de besparing op CO2-emissie aanzienlijk is en ook de uitstoot van fijnstof en stikstof wordt fors gereduceerd.”

Inmiddels verzorgt Albert Keijzer het transport van cacaobonen van Vollers naar Cargill met een splinternieuwe Scania voorzien van een gasinstallatie. De trekker heeft een tankinhoud van 850 liter en een actieradius van circa 400 km. Een bewuste investering in het milieu, ondanks de hogere aanschafprijs en de toegenomen gasprijzen. De drie partners willen hiermee ook lokaal een steentje bijdragen aan het beperken van de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof.

Scania CNG

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie